болки в гърбаБолки в гърба са имали или имат трайно девет от десет човека. Едновременна болка в гърба и кръста. В гръбнака. Мускулни и ставни болки. В гърдите и гърба. В гърба и врата. Шипове (ошипяване). Невралгия. Остеопороза. Артроза. Стеноза. При бременност. При гастрит. При кашлица (бронхит). От черен дроб. От компютър. От анемия. От жлъчка….

Това кара всеки да се замисли има ли някаква обща причина за мъчителните болки в гърба, при какви условия се преодоляват и ако се спасим от тях – обречени ли сме един ден пак да се завърнат.

Кои са причините за болки в гърба?

Болки в гърба могат да се появят инцидентно – например при вдигане на нещо тежко или при рязко движение. Често усещаме масирани болки в гърба и кръста след претоварване.Обяснението: страдат мускулите на гърба, които са били натоварени извънредно. Мускулите на гърба се претоварват и ако продължително време стоите или седите в едно и също положение. След няколко часова почивка подобни болки в гърба отшумяват.

Ето и най-често установяваните причини за болки в гърба:

– претоварване на мускулите при продължително напрягане или единични действия, свързани с голямо           – физическо напрежение;
– дискова херния;
– остеохондроза (шипове);
– остеопороза;
– възпалителен процес вследствие на инфекция;
– камъни в жлъчката или бъбреците
– тумори.

Ако вашите болки в гърба не изчезнат след като си починете; ако на следващия ден отново ви боли и болките се засилват, на всяка цена идете на лекар. Много често с болки в гърба тялото сигнализира за проблем, който няма да отмине и всяко забавяне ще го усложнява.
Така например при дискова херния е възможно да се получи трайно увреждане на нерви, свързани с гръбначния стълб. Това ще се отрази на подвижността на крайниците – долни или горни, и може при неглижиране да доведе до инвалидност.

Какво лечение има за болки в гърба?

Специалистите отчитат, че болки в гърба е една от главните причини за физически дискомфорт във възрастовата група от 20 до 40 години. Това са хората в продуктивна възраст, при които рядко става дума за дегенеративни промени в скелета и мускулите. Може да прозвучи странно, но по мнение на хирурзите в повечето случаи тук не става дума за заболяване, а за последица от лоша стойка!
Заседналият живот и прекарването часове наред в неподвижно, седнало положение сковават мускулите, принуждават ги да се съкращават с непривична интензивност, за да поддържат тялото в подобни пози. Резултатът е известен – болки в гърба.
Експертно мнение уверява, че щом причината е такава – значи проблемът е лечим, при това без хапчета и скалпел! Достатъчно е да се спазват правила и да се практикуват физически упражнения, за които обаче трябва да се допитаме до добър специалист.

Не пропускайте още един подценяван момент, който на пръв поглед няма връзка с вашите болки в гърба – храненето.

Поддържането на оптимално тегло е фактор на доброто здраве на гръбначния стълб и ставните структури.
Ако се нуждаете от допълнителна информация можете да се възползвате от безплатна консултация с наш специалист. За възможностите да ни посетите можете да се информирате на тел. 0877 – 346 446