симптоми за увреждане на брахиалния плексусКакво представлява травматичното увреждане на брахиалния плексус и какво да правим, ако имаме такъв пробем?

Брахиалният плексус е анатомична структура, която се образува от излизащите от гръбначния мозък нерви на ниво от пети шиен до първи гръден прешлени (C5-Th1). Нарича се плексус или сплит поради това, че след като нервите излязат от гръбначния стълб, те се събират (сплитат), след което слизайки надолу се разделят отново, формирайки нервите на ръката.

Вследствие на рязко извиване на главата на страни или падане върху рамото, брахиалния плексус може да се преразтегне, а нервите, който го образуват, да се увредят. Така в зависимост от степента на увредата и частта от плексуса, която се засяга, се наблюдават специфични неврологични симптоми свързани с двигателни и сетивни нарушения в определени части на ръката.

Степени на увреждане на брахиалния плексус

  •     I степен (Невропраксия) – Най-леката степен, при която няма увреда на нервните влакна, но се нарушава нервната проводимост за кратък период от време
  •     II степен (Аксонотмезис) – Има прекъсване на аксоните, но е запазена обвивката на нерва.
  •     III степен (Невотмезис) – Налице е пълно разкъсване на нервите

Симптоми при травматично увреждане на брахиалния плексус

Независимо от степента на увредата и нейната локализация, първоначално всеки спортист изпитва внезапна силна пареща болка и различна степен на изтръпване или липса на сетивност в ръката. В последствие, ако травмата е сериозна, може да се наблюдават двигателни и сетивни нарушения, свързани с увредената части от брахиалния плексус.

Първоначални симптоми

  •     Изгарящо подобно на ток усещане от врата до китката
  •     Изтръпване на ръката и слабост в мускулите
  •     При по-леки травми изтръпването преминава до няколко минути, а при по тежките може да се задържи повече време
  •     Понякога може да има чувство на парене в определени части на ръката.

Направете си безплатна консултация с наш специалист на тел. 0877 – 346 446 и разберете какви са възможностите за бързо възстановяване и справяне с болката и причината за нея.