Божидар Камбуров

ДЦП лечение

Казвам се Иванка Камбурова и съм от гр. Симеоновград.

Синът ми Божидар е на 7г. и 10 месеца и е с диагноза ДЦП – спастична квадрипареза. За съжаление са засегнати и четирите крайника, но слава на Бога – умствено е съхранен.

Преди да започнем лечението в център “ ХОЛИМЕД “ той има направени 5 ортопедични операции и ходи на ежедневна рехабилитация, която провеждаме в гр. Пловдив.

Той не може да ходи самостоятелно, не може да се обслужва сам,не лази на четири опори сам, може да се задържа за кратко време прав, ако се е хванал за нещо и да седи сам за няколко минути. Има и затруднена комуникация, защото заеква, особено когато се притесни.

В центъра за холистична медицина “ ХОЛИМЕД “ започнахме процедурите на 20.05. 2016 г. като паралелно с тях продължаваме и с гимнастиката в гр. Пловдив.

Още след първия курс забелязахме промяна в състоянието на детето ни. Започна да се задържа дълго време седнал без да го държим. По време на гимнастиката се справяше със забеежима лекота, защото рамената вече не са стегнати както преди. Сега дори се задържа самостоятелно на коленца, което преди не му беше възможно. Заекването намаля чувствително, което много ни успокои сега – защото е в първи клас. Общия му тонус се подобри, а спазъма като цяло намаля.

Когато го държа за да ходи, стъпва все по-уверено и се старае да не кръстосва краката, което въпреки всичките операции не изчезна.

Продължаваме с процедурите и вярваме, че сме на прав път. Благодаря ти Руми, за доверието и вниманието към Бобо, и за това, че ни даде сили да продължим.