депресияВ резултат от все по-разнообразната информация в интернет и в обществото като цяло, често сме склонни да поставяме определението депресия на всяка незначителна промяна в настроението ни. Всъщност, депресивните състояния наистина засягат настроението, но то е резултат от сериозни промени в биохимичният състав на мозъка.

Така че, преди самодиагностициране не бива да се забравя, че тези психологични неразположения са свързани с органични изменения, и докато лошото настроение и тъгата са провокирани от реален причинител, депресивните епизоди могат да възникнат безпричинно. Достатъчно е да се наблюдава необходимото предразположение към това заболяване.

Как ще разберете, че сте депресирани

Депресията се свързва с комплекс от основни симптоми, които няма как да бъдат объркани. Част от тях се наблюдават и при познатата на всички ни липса на настроение, но присъствието им трябва да продължи поне седмица или две, за диагностициране на заболяването. Чувствата на тъга, меланхолия, апатия, огорчение, липса на мотивация, нежелание за извършване на любими в миналото занимания, физическа отпадналост, сънливост и още няколко характерни проявления трябва да са проявени ежедневно в продължение на около месец. Тогава сигнализират за присъствие на проблем, който няма да премине от само себе си.

Депресивните симптоми често се наблюдават придружени със симптоми на физическо неразположение, предизвикани от соматизирани емоции и проблеми. Проявлението на такава комбинация е твърде неприятно за пациентите, които често са объркани относно истината за състоянието си. Ето защо, консултацията с квалифициран лекар е не само препоръчително, но и задължително. Самодиагностиката в случая почти винаги е неуспешна, а дори и да е успешна, подобрение на състоянието не се постига без лечение.

Изобщо, депресията е често пренебрегвано заболяване, чието съществуване пациентите отказват да признаят. Именно този предразсъдък обикновено задълбочава състоянието и е основната причина за проточването му във времето. Признанието, че депресията е медицинско състояние, което изисква адекватно третиране, не е повод за срам и притеснение. Напротив – диагностицирането му е много често срещано в съвременният свят и се нуждае от задълбочено внимание.

Лечение

Депресивното състояние се лекува трудно и бавно. Конвенционалната медицина разчита на медикаменти, подпомагащи производството на серотонин – т.нар. “хормон на щастието“, отговорен за чувството на щастие, удовлетвореност, мотивираност, и добър физически тонус. Предписването на специални препарати се извършва по лекарска преценка, а приемът им също продължава за определен от него период. Те обаче не са най-предпочитаното решение, тъй като са изградени от тежки химични субстанции и продължителното лечение понижава естествената способност на мозъка ни да произвежда серотонин и допамин, за сметка на стресовите адреналин, норадреналин и кортизол.

Холистичната медицина, основана върху концепцията за търсене на причина за заболяването, не само повлиява симптомите, но и ефективно възпрепятства повторната им поява. Лечението изисква по-продължителен период, тъй като е напълно неинвазивно и с използване на хомеопатични лекарствени препарати. Те обаче доказано успяват да възстановят здравословните енергийни биоритми на тялото, които спомагат и за достатъчната концентрация на серотонин. Депресивните пациенти имат възможността от избор сред широк набор терапии – аромо-, музико-, цветотерапия, биофийдбек, СКЕНАР и релаксиращи масажи, които енергизират тялото и укрепват психическото състояние.