ръбови остеофитиОшипяването (Остеофитоза) измъчва по-голямата част от хората в напреднала възраст (над 50г.), но не е изключено да се появи и в по-ранна възраст. Сред множеството видове шипове, се срещат и така наречените ръбови остеофити. Те са също екзостози (костни израстъци), само че обхващат ръбовете на ставите. Могат да причинят от лека болка до схващане и обездвижване на ставно-костната връзка в даден участък от скелета.

Какво води до тяхната поява?

Шиповете са най-често симптом на дегенеративното увреждане на ставния хрущял. Срещат се почти винаги при хора с Остеоартроза. Сред причините за атипичното разрастване на костна тъкан спадат: възрастови изменения, травми, възпаление на съседни костно-ставни структури, дефицит на определени хранителни вещества, недостатъчна физическа активност, генетична предразположеност.

Остеофити, включително ръбови могат да се появят и вследствие на автоимунни заболявания, какъвто е ревматоидният артрит. Формирането на костните образувания започва след като костният хрущял бъде увреден. Хипертрофията е отговор на организма, при който костта се опитва да се адаптира към настъпилите изменения.

Какви са възможностите за лечение и облекчаване на болката?

Остеофитозата е по-често хронично състояние, което е възможно да бъде и оперативно третирано, в случай че костният израстък притиска нерв или няколко съседни нерва, и по този начин пречи на движението. Тъй като появата на всеки вид, включително на ръбова остеофитоза, се дължи на износване на ставите, се приема, че не може да се говори за окончателно лечение.

За жалост все още не съществува медикамент, показал способност успешно да повлиява болестния процес, тоест да направи състоянието обратимо. И понеже болката е основен симптом на ошипяването, медикаментозната терапия е насочена основно в посока овладяване на болезнения процес.

Обикновено на прицел са както болката, така и възпалението, което я причинява. Добри резултати в това отношение дават някои нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероидите и медикаментите от групата на хондропротекторите. В последните години се установи мнението, че започнати в най-ранния етап, хондропротектори като Флексен могат да забавят дегенеративните изменения на хрущяла.

Физиотерапията и по-конкретно кинезитерапията е един от най-добрите лечебни методи, защото помага чрез движение да се възстанови нормалната функция на опорно-двигателния апарат и да се забавят процесите на стареене в костно-ставния хрущял. С помощта на добър кинезитерапевт, който на база множество функционални тестове да определи моментното ви състояние, ще може да се създаде индивидуална програма, която да даде отлични резултати.

За да се подобри мускулният тонус и подобри ставната подвижност, са нужни около 10-15 процедури, проведени от кинезитерапевт. Той е този, който на база индивидуалното състояние, може да определи дали да се стимулира и проводимостта на периферната нервна система. Кинезитерапията работи в няколко посоки. Тя засилва мускулите на крайниците и около гръбначния стълб, и спомага за поддържането на правилна стойка.

Терапията е добре да започне с лечебен масаж, който да подобри кръвоснабдяването на меките тъкани и да намали мускулния спазъм. Прилагат се специфични техники, които да увеличат двигателния капацитет, като отпуснат скъсените мускули.

При засегнати нервни връзки, заради ръбови и други остеофити, е възможно да се проведе и курс с електроимпулсна терапия. Шиповете не могат да бъдат окончателно лекувани, но за щастие, симптомите подлежат на ефективно облекчение с добре изготвена терапевтична програма.