дискова херния лечение

Ако и вие, както милиони хора по света търсите адекватно лечение на дискова херния, определено ще ви бъде полезно да научите малко повече за това състояние. Освен на различните методи за корекция на това инвалидизиращо заболяване, ще се спрем и на неговия основен причинител. Какво представлява дисковата херния? Кои са характерните симптоми? Възможна ли е превенция на херниращия диск?

Причини

Дисковата болест, наричана още пролапс на диска, е често срещано заболяване, което е изключително болезнено и мъчително. В много от случаите, болестта би могла да причини обездвижване и скованост на крайниците, но понякога липсва всякаква болка, понеже дискът не винаги притиска намиращите се в близост нерви. При по-тежки състояния, единствена опция е хирургичната намеса. В случай, че кризите са на приливи и отливи, е удачно да се приложи поддържаща терапия.

Сред причините за поява на дискова херния влизат редица фактори:

  • Наднормено тегло;
  • Генетична обремененост;
  • Интензивно физическо натоварване, включващо повдигане на тежки товари, приведена поза и усукване.

Методи на лечение

За да бъде прието за ефективна, намесата следва да отговаря точно на моментното състояние на пациента. Към операция се прибягва само в краен случай, когато прешленният диск е напълно износен. Това състояние е необратимо, и обикновено се среща, когато симптомите са били неглижирани дълго време. Прогнозата след дълго отлагане на лечението е обездвижване на долните крайници.

В зависимост от степента на увреждане, лечението може да бъде медикаментозно и терапевтично. В по-леки форми на увреждане се назначават медикаменти, които да облекчат болката, докато кризата отмине, и междувременно се спазва режим на почивка. Терапевтичните процедури са тези, които повлияват най-добре това коварно състояние. Нека разгледаме поотделно различните видове лечебни методики при дискова херния.

Медикаменти

Медикаментозната интервенция включва широк спектър от лекарствени средства – от болкоуспокояващи (Ибупрофен) до наркотични средства (кодеин, оксикодон-ацетаминофен), кортизонови и епидурални инжекции, та чак до различни видове мускулни релаксанти.

Всички медикаменти имат странични ефекти, поради което продължителната им употреба не е препоръчителна. Медикаментозното третиране на проблема касае единствено болката. То не може да повлияе трайно вече съществуващия проблем, но би могло да осигури известен комфорт по време на тежките кризи.

Физиотерапия

Физиотерапията е най-предпочитаният лечебен прийом, тъй като е неинвазивен и напълно безкръвен. Болката след определени видове терапии отшумява бързо, а с правилно проведен курс от възстановителни практики, и дълготрайно. Физиотерапиите, помагащи за облекчаване на състоянието биват:

  • Охлаждащи/загряващи процедури – могат да се проведат в клинична или домашна обстановка;
  • Ултразвук – уреди, произвеждащи високо-честотен звук, се използват за стимулиране на засегнатата област, поради способността им да подобряват кръвоснабдяването;
  • Тренажори – залага се на тракционния метод, при който чрез въжета, тежести и други приспособления, се оказва натиск върху тъканите;
  • Електроимпулсна терапия – много ефективно, неоперативно средство, изпълнявано с помощта на специално създадена за целта апаратура. Използват се електрически импулси, близки до физиологично произвежданите в тялото, способни да подобрят кръвоснабдяването в междупрешленното пространство.

Оперативно лечение

До оперативна корекция на дискова херния се стига, когато останалите методи не са дали желания резултат. В случай че все още са налице изтръпване в крайниците, намалена подвижност и понижен контрол над уринарната функция, се пристъпва към хирургична интервенция, а в болшинството случаи се отстранява само изпъкналата част на диска – т.нар. отворена дискектомия.

Често операциите се провеждат с лапароскопска техника през малък отвор в коремната кухина, като инструментът се придвижва внимателно към гръбнака. Техниката елиминира нуждата от премахване на малки порции от прешлените и от преместване на спиналните нерви и гръбначния мозък, за да се достигне дискът, който е хернирал.

Понякога се налага премахване на целия диск, а впоследствие е наложително да бъдат поставени метални опори между останалите дискове, за да се осигури стабилност на гръбначния стълб. Оперативната намеса обаче не винаги решава проблема окончателно. Възможни са рецидиви на заболяването.

Превенция

За да се избегне херниране на гръбначен прешленен диск, е желателно да поддържате здравословно тегло и да не допускате затлъстяване. Необходимо е също да усвоите правилните техники за повдигане и манипулиране с тежки предмети. Ако се появят болка и изтръпване в крайниците, е нужно да потърсите помощ, за да избегнете влошаване на състоянието.

Физиотерапевтичните методи, са чудесно превантивно средство срещу дискова херния. Не е желателно да чакате задълбочаване на проблема, преди търсенето на адекватна помощ. Студията за масаж, както и много центрове за алтернативна медицина предлагат отлични решения под формата на масажи, иглотерапия, хиропрактични сеанси, гимнастика и т.н.