протурзия

Протрузия на междупрешенните дискове – знаем ли достатъчно за това състояние или информацията с която разполагаме ни е достатъчна само да ни разтревожи?
Ако вече сте се сдобили с протрузия трябва да знаете, че шансовете ви за активен живот без болка си съществуват. Приемът на медикаменти в този случай не винаги е ефективен, тъй като лекарствата се справят само със симптома на болката и изтръпването, но не и с причината за тях.

Какво представлява протрузията на диска?

Прешените са съединени един с друг подвижно чрез мускулите, връзките и еластичните структури между тях- междупрешленните дискове. Те са нещо като „уплътнител“ между костните структури. Междупрешленните дискове се състоят от фиброзна капсула и пулпозно ядро разположено в нея. Поддържането на нормалната структура на дискасе случва за сметка на хранителните вещества постъпващи от притока на кръв към тях в резултат на активните движения.

Защо възниква протрузията?

„ Избухването „ на диска е една от проявите на остеохондрозата. Нарушения минерален обмен, снижаването на физическата активност и възникващото паралелно отслабване на мускулатурата водят до нарушено кръвоснабдяване и от там до нарушено хранене на междупрешленните дискове. В резултат на това се изменя еластичността на пулпозното ядро, снижава се съдържанието на вода в хрущяа, възникват микроцепнатини във фиброзния пръстен. Следва „ избухване „ на диска извън пределите на междупрешленното пространство. При това се оказва наягане върху нервните коренчета, кръвоносните съдове и се стига до добре познатите оплаквания от болка, изтръпване, загуба на сетивност, загуба на функция и др.

С какво е опасна протрузията на диска?

Сама по себе си протрузията може да бъде обратима, ако се вземат мерки навреме. Но, ако нарушенията прогресират, пулпозното ядро на диска може напълно да излезне извън пределите на междупрешленната става.

При този процес се оформя дискова херния, която може да причина за:
Хронична болка
Стрелкаща и пареща болка
Нарушена чувствителност
Нарушена подвижност на гръбначния стълб
Слабост на мускулатурата

Как се проявява протрузията?

Най-честата й локализация е в шийния и поясно-кръстния отдел на гръбначния стълб. А най-честата причина за възникването й в областта на врата са дегенеративни изменения, предимно заседнал и обездвижен начин на живот. Протрузии в областта на гръдния отдел се срещат изкючитено рядко, поради факта, че ребрата прикрепени към гръдните прешлени образуват допълнителна твърда рамка. На поясния отдел на гръбначния стълб се концентрира най-голямото натоварване, поради което дегенеративните процеси в него са най-изразени. В началния стадий протрузията няма клинични прояви. Оплакванията започват, когато към нея се прибаят процесите на възпаление или притискане на нервните коренчета.
Лечение на протрузията.
Обикновено медикаментозното лечение е насочено към премахване на симптомите и много слабо влияе на развитието на процеса. А операциите не са гаранция за излекуване, тъй като дистрофичните процеси протичат в целия организъм.
Най-добър резултат дава промяната в стила на живот и връщане към оптималното движение.

Направете си безплатна консултация при наш специалист на тел. 0877 – 346 446 и разберете как да оптимизирате лечението и ежедневното си движение според тежестта на проблема, който имате.