остеопатия в БългарияПрофесионалната остеопатия в България е факт от няколко години. Терапевти-остеопати практикуват в няколко области, а квалификацията им е първата подробност относно дейността им, която бъдещите пациенти трябва да проучат задължително.

В страната ни все още няма специализирани учебни практики по остеопатия. Лицензираните терапевти получават дипломите си от чуждестранни университети, но все по-активното популяризиране на неинвазивното лечение предполага бъдещо откриване на училища и тук. Холистичен център “Холимед” е сред медицинските заведения в България, в които заболяването ви може да бъде регулирано и дори напълно излекувано от сертифициран остеопат.

Какво е остеопатия

Остеопатията – лечебен метод чрез неинвазивни ръчни техники, не е релаксиращ масаж. Тя е медицински масаж, с който се диагностицират и лекуват чрез докосване с отмерен натиск, разнообразни симптоматични и асимптоматични проблеми в тялото. Откритие на американски хирург, тя се прилага още от първото десетилетие на 20 в., за да достигне настоящата си популярност. Основните направления на методиката са три:

  • Краниална – благоприятства мозъчните процеси, чрез подобряване състоянието на костните структури;
  • Структурна – мускулни, костни и ставни дефекти се преобразяват и изчезват под въздействието й;
  • Абдоминална – диагностика и лечение на симптоми и изменения във вътрешни органи;

Терапията е ориентирана предимно към мускулно-скелетната система, считана за основен “източник” на клетъчни блокажи. Тя обаче не би могла да се нарече “фиксатор за кости и стави“, тъй като това е само част от специализацията й. Остеопатията действително повлиява положително костни структури, ставен апарат, повишава ставната гъвкавост и подвижност, но същевременно оптимизира кръвоносните съдове и лимфният поток. Тези предимства оказват оздравително и стимулиращо общо влияние върху организма, който се самовъзстановява.

Остеопатични техники

Всяка тъкан, мускул, орган и костна структура, се отличават с определена биоритмика, топлина, форма и плътност, които са резултат от непрекъснато движение и възобновяване на клетките. Лекарят остеопат умело “измерва” плътността и температурата на всеки орган, функционалността на телесните системи и взаимодействието между тях, служейки си единствено с дланите си. Методът не се ограничава в диагностика.

Според лечебният подход, нарушенията във формата и движението на органите се проявяват телесно, когато вече са в напреднал стадий. Задачата на остеопатът е да спре дегенеративните клетъчни процеси, които “разболяват” даден орган, костно-скелетен или ставен фрагмент. Концепцията на този тип лечение смята, че развитието на заболяване, било то и асимптоматична форма, е въпрос на време да повлияят негативно и околните телесни структури.

Резултати

Докосванията се превръщат в мощно лечебно средство, когато са приложени компетентно. Остеопатичните техники представляват напълно безболезнен и премерен натиск върху мускулно-костно-ставният апарат. Те постигат  комбиниран и мощен краен ефект. Освен облекчаване на болката, терапевтичният масаж ускорява кръвообращението, грижи се за оптималната скорост на лимфна течност и за секрецията на ендокринните жлези.

Подобряването на тези три процеса в тялото осигурява стремежът на почти всеки неинвазивен лечебeн подход: детоксикация. Ненужните вещества се изхвърлят през отделителната система и кожата, прочиствайки кръвта и лимфната течност. Така стимулираният организъм започва да се грижи сам за себе си, възстановявайки здравето си без лекарствени препарати. Това е причината, остеопатията да бъде предпочитан и обичан подход в сферата на холистичната медицина.

В съчетание с подходящ хранителен режим, стречингът на тъкани и мускули действително избавя от хронични и придобити заболявания във всеки участък от тялото: сърдечно-съдова, храносмилателна и отделителна, мускулно-скелетна, ставна и нервна система. Методът благоприятства и състоянието на кожата, зъбите и костите, стимулирайки естественото производството на калций и колаген. Той е подходящ за релаксация и при напълно здрави хора.