клиника за гръбначни изкривяванияПредвид относителната липса на възможности за лечение на лека до умерена сколиоза, когато измерванията на ъгъла на Коб спадат под обхвата 25-30 °, през последните години все повече се изследват консервативните мануални терапии за третиране на заболяването, провеждани в алтернативните центрове от типа клиника за гръбначни изкривявания.

Типовете сколиоза, подлежащи на корекция с активна програма за рехабилитация биват лявоторакална, идиопатична и ляво торакална, възникнала вследствие кифоза на Шърман. Степените на изместване на гръбначната ос варират от 20 до 40 градуса, съответно и продължителността на терапиите варира спрямо тежестта на състоянието на пациента.

Предимства на клиниките за алтернативно лечение

Когато са изчерпани всички методи на традиционната медицина, и единствена алтернатива остава хирургията, е напълно логично хората да потърсят специализиран лечебен център, каквато една модерна и добре оборудвана клиника за гръбначни заболявания представлява. На някои места престоят се покрива отчасти или напълно от здравната каса, докато в други терапията е изцяло за сметка на пациента.

Цената на мануалните терапевтични програми, а още повече тази на процедурите провеждани със специална апаратура и физиотерапевтични тренажори не е символична. Въпреки това хората с изкривяване на гръбначния стълб, както и тези страдащи от дискова херния, ошипяване и деформации вследствие травми, са склонни да я платят. В болшинството случаи си заслужава, защото резултатите в голямата си част са отлични.

Сред основните предимства на една специализирана клиника по гръбначни изкривявания е възможността да се проведе комплексно лечение. Комплексно означава да се включат различни по вид и брой физиотерапии, които са не просто ефективни, провеждани самостоятелно, но и способни да окажат положително въздействие върху състоянието на пациента, защото действат в симбиоза.

Така например работата на хиропрактика се съчетава чудесно с тази на специалиста по електроимпулсна терапия. Когато двамата работят съвместно и същевременно насърчават болния да се включи активно в своето оздравяване, резултатите са налице. Клинично изследване публикувано в американски медицински журнал показва очевидно намаляване на ъгъла на Cobb от 13 °, 8 ° и 16 ° за максимум 12 седмици, през които хора със сколиоза са лекувани по алтернативни лечебни програми.

Мануалната терапия е способна да подобри качеството на живот на хората с деформации на гръбначния стълб, защото с правилно проведен курс от специални масажи, се подобрява кръвоснабдяването и проводимостта на нервните импулси. Често, когато гръбнакът е изкривен или са налице износени дискове в междупрешленното пространство, болката и изтръпването се явяват остро, дори инвалидизиращо състояние.

Хиропрактиката не е единственият метод за въздействие с ръце. Остеопатията е широко застъпена в почти всяка клиника за гръбначни изкривявания по света. При нея отново ключов инструмент са ръцете на терапевта. Те служат не само за облекчаване на болката, но и за диагностика. Често източникът на проблема се намира извън болезнената зона, а добрият мануален терапевт е способен да го открие.

В заключение ще обобщим, че алтернативното лечение на сколиоза дава добри резултати, но за целта то трябва да бъде проведено в добра клиника, където има не само добра техническа база, но и опитни специалисти. Няма да заблуждаваме никого, че става въпрос за пълно излекуване в кратки срокове. Можем да говорим единствено за подобрение на състоянието, и то след много дълъг физиотерапевтичен курс.

Пациентите с изкривяване на гръбначния стълб трябва да бъдат реалисти в очакванията си от терапевтичната програма. Тези, които не искат да полагат излишни усилия, могат спокойно да се оставят в ръцете на хирурга, рискувайки да да се събудят в по-тежко от предишното си състояние. Всички останали трябва да бъдат мотивирани да се включат активно в лечебния процес, изпълнявайки стриктно указанията на своя лекар-терапевт.