сколиозаФизиотерапевтичният подход е доказал ефектът си в лечение на множество костно-ставни и неврологични заболявания. Възстановяването при редица състояния със сериозна степен на инвалидизация, също е съпътствано от физиотерапевтични процедури. Физиотерапията е най-популярният метод на рехабилитацията, широко използван и от алтернативните, и спортни медици. 

Връзката рехабилитация-физиотерапия в модерната конвенционална медицина е неразривна, като сеансите от този тип засилват и дори надграждат постиженията на медикаментозните терапии. Повлиявайки необратими неврологични и сърдечно-съдови изменения като пареза след мозъчен инсулт, ДЦП нарушения, миокарден инфаркт, физиотерапевтичният метод дава надежди за напълно преодоляване на симптоми от гръбначни деформации като сколиоза

Връзката сколиотична дъга-рехабилитация 

Сколиозата е странично изместване на гръбначен сегмент от няколко прешлени, което може да достигне различен ъгъл и форма. Първичната C-образна извивка се разпространява върху съседни прешлени при напреднала фаза на увреждането, придобивайки формата на латинска буква S. Т.нар. проблемна сколиотична стойка се превръща в риск, ако прогресира в структурно оформена дъга с определен ъгъл (над 20 градуса). 

Овладяването на симптоми и ограничаването развитието на страничният тип гръбначно изкривяване се постига чрез физиотерапия и корсетолечение. Обезболяващите и противовъзпалителни медикаменти и инжекции, повлияват силно болезнените усещания, и в това се изчерпва ефектът им. 

Във водещ начин на третиране за всички фази на деформацията се превръща физиотерапевтичният метод. Значение за популярността му оказва и фактът, че носенето на корсет причинява неприятни усещания и допълнителна болка на някои пациенти. 

Този вид рехабилитация е типичен холистичен метод на лечение. В такъв го превръща свойството за коригиране и възстановяване на двигателни функции с напълно неинвазивни техники. Тялото се възстановява чрез естествен биологичен отговор към тактилен контакт и природни елементи – вода, лед, въздух и лечебни инхалации, кал, парафин, пясък, глина, магнити, релаксиращи и енергийни масажи, акупунктура и акупресура. 

Абсорбционните свойства на кожните рецептори и лигавиците внасят в организма полезните елементи от лечебните продукти, а използването на подходящи масажни техники е в състояние да изчисти всички наслоени токсини и ненужни отпадни продукти. Тялото се обновява самостоятелно на клетъчно ниво, което е първият етап на холистичното самолечение. 

От какъв тип физиотерапевтично третиране се нуждае сколиозата 

Основна цел при третиране на тази деформация е спирането на развитието й в начална фаза, която не би повлияла други телесни органи и системи, както и появата на други рискови заболявания на гръбнака. С подходящо физиотерапевтично лечение, кривата нерядко дори се изглажда, възстановявайки почти напълно нормалната конструкция на гръбначен стълб. 

Сеансите целят не просто изчезване на симптоматиката, а предотвратяване на бъдещи остри моменти и усложнения. Това е възможно при предотвратяване на мекотъканни възпаления, укрепване на гръбначните мускули и ускоряване регенерацията на клетъчни структури. Клетките започват да се самовъзстановяват активно след прочистване на тялото и стимулиране на кръвообращението. Болезнените моменти, от своя страна, се нуждаят от мускулни релаксанти. Специалистите-рехабилитатори препоръчват няколко физиотерапевтични техники за овладяване на изкривяването. 

Тактилно внасяне на електрически и ултразвукови импулси 

Електричеството е част от тялото ни, и внасянето на променливи нискочестотни електроимпулси са най-прекият път към клетъчно обновяване и детокс. Премахването на възпалителни процеси в стави и меки тъкани означава и край на болезнените симптоми. 

Електростимулацията е толкова предпочитана заради неинвазивното си и същевременно комплексно действие. Тя релаксира и заздравява мускулите, стимулира кръвообращението и дори въвежда противовъзпалителни медикаменти подкожно (фонофореза). Основното й предимство е изграждането на костна тъкан. 

Лечебни бани и терапия с магнити

Т.нар. “лечебна баня“ е свързана със силата на водата само понякога, въпреки че оздравителното й влияние е безспорно. Плуване е спортът, горещо препоръчван при всякакъв тип гръбначни заболявания, а ваните с билкови настойки, натриев хлорид и масажните бани оказват релаксиращо въздействие върху напрегнати и травмирани мускули.

Сколиотичната дъга се третира и с топлинни бани от парафин. Те имат благотворно влияние върху почти всички телесни процеси – освен че са естествен стимулант за имунната система, те оптимизират лимфният поток и кръвообращението. Калотерапията е друго популярно средство за натуралното й лечение.

Магнитите върху кожата могат да заместят ефектът от електромагнитните вълни. Мощни енергийни източници, те съдействат за прочистване на токсини, овладяване на възпаления, преодоляват мускулни крампи и ограничават дискови изменения.

Кинезитерапия и масажи

Кинезитерапевтът разчита на двигателната активност, за да укрепи мускулните сегменти на гърба, коремната стена и гръдната клетка. Специални индивидуално разработени упражнения се предписват, в зависимост от ъгълът на сколиотичната кривина.

Масажните техники въздействат едновременно върху кости, стави и меки тъкани, стимулирайки кръвообращението и лимфният поток. Локалното третиране носи прогресът в лечението, който двигателната активност не достига. Облекчението е съпътствано от видими подобрения след преминаване през определеният брой процедури.