междуребрена невропатияИнтеркосталната невралгия, позната още като междуребрена невропатия е за щастие рядко срещано неврологично заболяване. Проявява се с болка в областта на гръдния кош, тъй като обхваща хода на междуребрените нерви. И понеже симптоматиката често пречи да се постави ранна диагноза, тук ще разгледаме нейните особености – причини, симптоми и начини на лечение.

Какво причинява състоянието?

Причините за възникването на междуребрена невропатия включват: възпаление, увреждане и компресия на интеркосталните нерви. Доста често междуребрена невропатия се появява след торакотомия, понеже за жалост, не винаги е възможно да се избегне увреждане на интеркосталните нерви и мускулите между ребрата.

Голям брой заболявания и състояния причиняват неврологичното увреждане. Невралгията може да се появи вследствие на травми и възпалителни процеси, обхващащи нервите, мускулите, хрущялите и сухожилията в областта на гръдния кош и средния сегмент на гръбначния стълб. Херпес-Зостер, тумори и постоперативни сраствания на тъканите, също са сред възможните причини.

В зависимост от причинителя, междуребрената невропатия може да отзвучи спонтанно, но в повечето случаи се налага лечение. Усложненията, които биха могли да възникнат при нелекувано или лошо лекувано такова състояние, са доста на брой и в повечето случаи драматични. Възможно е невралгията да предизвика дихателна недостатъчност и респираторен арест, както и пневмония, обездвижване на торса и раменете, и хипоксия (понижени нива на кислород в кръвта), заради понижения дихателен капацитет.

Симптоми и диагностика

Болката е основен симптом на интеркосталната невралгия. Симптомите са обикновено епизодични и включват остра или тъпа, постоянна болка, разпространяваща се по хода на нервите в гръдния кош. Болезненото усещане често се повишава при резки движения, натоварване и навеждане на торса с усукване.

Понякога болката може да обхване коремната кухина, ръката, рамото и гърба. Състоянието би могло да се прояви и с треска, скованост, изтръпване и сърбеж – симптоми, характерни за редица други заболявания и състояния, което често затруднява диагностицирането. Не е изключено лекуващият лекар да се осъмни за сърдечен арест или за белодробен проблем, заради сходната симптоматика.

Как се поставя диагноза междуребрена невропатия? Диагнозата не би представлявала проблем за опитен невролог, който ще снеме подробна анамнеза и ще назначи необходимите неврологични изследвания. В някои случаи може да се наложи да се прибегне към средствата за изобразителна диагностика – рентгенография, компютърна томография или ЯМР.

Методи на лечение

Методите на лечение се определят от типа и степента на увреждане на итеркосталните нерви. Както обикновено, терапията включва медикаменти за овладяване на възпалението и болките. Това могат да бъдат нестероидни противовъзпалителни средства (Ибупрофен, Напроксен, Индометацин).

Невропатии, причинени от херпес Зостер налагат третиране с Ацикловир и фамцикловир. В някои случаи се назначават кортикостероиди, за да се намали рискът от развитие на пост-херпесна невралгия. В отделни ситуации добър резултат дава приемът на антихистамини и антидепресанти. Определени антивирусни лекарства показват добра ефективност в понижаване тежестта и продължителността на симптомите.

Методите на алтернативната медицина също не бива да бъдат отхвърляни като адекватен лечебен прийом. Алтернативните терапии включват широк набор от физико-механични методи на въздействие. Сред тях са: акупунктура, масажи и физиотерапия, включително физически упражнения и електроимпулсна терапия.

Лечението би могло да даде отлични резултати, ако с него се заеме опитен и добре обучен физиотерапевт. Времето, необходимо за окончателно излекуване (доколкото е възможно), е индивидуално и зависи от вида на увреждането и продължителността на симптомите.