fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Хиперактивни деца – симптоми, които родителят трябва да разпознава — Холимед
fade
4876
post-template-default,single,single-post,postid-4876,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  Хиперактивни деца – симптоми, които родителят трябва да разпознава

Хиперактивни деца – симптоми, които родителят трябва да разпознава

Хиперактивни деца симптомиПридобилият популярност през последните години “Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието” не е просто модерна приумица на детски психолози. Научно доказано е, че при определен процент от децата между 3 и 6 годишна възраст действително се наблюдават характерни поведенчески реакции, които могат да попречат на социалната им адаптация. Само че в случая не става въпрос за срамежливост, а за прекалена импулсивност и невъздържаност.

Медицински изследваните, характерни за хиперактивни деца симптоми, обикновено са съчетани с някакъв тип дефицит, като това не винаги е дефицит на концентрация (внимание). Всъщност, наличието на устойчиви черти от импулсивен тип е по-благоприятно за родителите. Те се проявяват в по-ранна възраст и много по-явно, което позволява по-ранното им овладяване.

С какво се борите

Ако детето ви е диагностицирано с хиперкинетично разстойство, трябва да приемете, че импулсивността, безцелната двигателна активност и още ред личностни особености са част от вашето дете. Да се борите с тях, означава че не го приемате и то усеща това. Не забравяйте, че околният свят също го приема трудно и пълната ви подкрепа е жизненоважна за него. Също както и постоянното движение.

Хиперактивността има неврологично обяснение, което най-точно илюстрира невъзможността на детето да се държи по друг начин. Възможно е симптомите, възприемани като странности, да се проявят още през първата годинка, с трудно заспиване, непоносимост (плач) към ярки светлини и силен шум и  забележима палавост. Съществуват обаче ред други симптоми, на чиято постоянна проява, придружена с оплакване от възпитател, треньори или другарчета, трябва да се реагира.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

Децата, които “нямат спирка”

Хиперактивните деца са надарени със способността да се движат неуморно почти постоянно. Макар и дразнеща за околните, тази черта си има медицинско обяснение с по-развитият моторен кортекс. Намаленото производство на допамин и намалената плътност на префронталния и слепоочен мозъчен дял отговарят за постоянната необходимост от вълнуващи (според детето) стимули и някои други характерни симптоми:

  • Непрекъснато ходене, тичане, шаване с ръце и крака

Двигателната активност е основна черта и именно тя се обърква с естествената палавост. За справка: хиперактивните деца наистина не могат да стоят кротко и всъщност, това причинява неприятни усещания у тях.

  • Безспирно говорене

Тези малчугани проговарят рано и действително говорят много и не умеят за изслушват събеседника си. Приказливостта може да е повод за гордост за някои родители, но връстниците им често се дразнят ги отхвърлят от групата. Освен това, хиперактивните деца трудно разпознават невербални сигнали – това допълнително предизвиква раздразнение у околните и затруднява социалната им адаптация

  • Невъздържаност и импулсивност

За детето от импулсивен тип сдържаното “възпитано“ поведение е истинска мъка. Отслабеното регулиране на инстинктите – резултат от по-слабото участие на префронталния кортекс, го подтиква да изразява импулсите си моментално. Това често се проявява в прекалена избухливост, агресивност и екстремно поведение, което може да застраши безопасността и се приема негативно от другарчетата му.

  • Непостоянство и честа промяна в настроенията

Необходимостта от промяна на заниманията е биологично заложена, така че организацията и планирането не са присъщи на децата с този тип  поведенчески особености.

  • Отегчава се от тихи игри и занимания

Хиперактивните деца просто не са в състояние да стоят кротко и да рисуват, творят или просто да се занимават, без да вдигат шум. Дори и да не страдат от дефицит на внимание, те по правило отхвърлят заниманията в двигателен покой.

Биологичната импулсивност често е придружена с трудности при разпознаване на езикови и писмени особености, слаба координация между зрение и двигателни функции (трудно им е да карат велосипед). Те допълнително засилват неудобството в социална среда и слабите резултати при обучение.

Лечението с медикаменти и поведенческа терапия донякъде потиска симптомите на хиперактивните деца. Надеждата е, че те изчезват напълно в юношеска възраст. Силните медикаменти обаче са вредни за малчуганите. Има ли друг начин?

Холистичен център “Холимед “ е идеалното място за работа с детски психо-поведенчески проблеми. Неврофийдбек терапията и електроимпулсната стимулация – напълно безвредни за малките пациенти, позволяват изключително точна диагностика на проблема. Работата върху първопричината с естествена обратна връзка и психолог, дава учудващо позитивни резултати при много малчугани с хиперактивност, дефицит на внимание, тревожни разстройства и аутистични отклонения.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ