остеохондроза лечениеПреди да посочим възможните при остеохондроза методи на лечение, е нужно да обясним накратко в какво се изразява състоянието. Остеохондрозата възниква, когато костен фрагмент в ставата се отделя от останалата част на костта. Това се случва, когато кръвоснабдяването е компрометирано по някаква причина. Обикновено засегнати са коляното и лакътната става.

Понякога отделеният фрагмент остава на място или се самовъзстановява. На по-късен етап обаче костта може да се раздроби и части от нея да попаднат в ставното пространство, което е съпроводено от силна болка и дисфункция на засегнатия крайник. Интересно в случая е, че засегнати са предимно подрастващи между 10 и 20 години, занимаващи се активно със спорт.

Възможните методи за лечение на остеохондроза биват:

Консервативно

Консервативната лечебна програма включва промяна на рутинните ежедневни активности и почивка. По този начин се дава възможност на засегнатата кост да се самовъзстанови, както и да се предотвратят последващи фрактури, формиране на кратери и хондрален (хрущялен) колапс. Ако пациентът се занимава активно със спорт, както и ако извършва тежък физически труд, заниманията се прекратяват за известно време.

Посещението при специалист е задължително, тъй като консервативната терапия при остеохондроза може да се окаже недостатъчна мярка за конкретния стадий на състоянието. Понякога се налага ставата да се обездвижи, като да се шинира или укрепи с друг вид медицинско устройство (скоба). Използването на патерици в този период е наложително.

Медикаментозно + физиотерапия

В болшинството случаи се прибягва до медикаментозно лечение на засегнатия от остеохондроза, съчетано с физиотерапия. На пациента се назначава прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства, които да облекчат болката и ограничат възпалителния процес. Лечението е възможно да се проведе в болнична обстановка с пълно ограничаване на движенията.

Добрият лечебен план е комбиниран с физиотерапия, включваща разтягане и специфични упражнения с и без тренажор. Особено важно е терапията да се провежда в специализиран център, както и у дома, но задължително под ръководството на опитен физиотерапевт. Спортните занимания се подновяват не по-рано от 2 до 4 месеца. По-малките деца обикновено се лекуват само с почивка, защото костите им продължават да растат.

Оперативно

Операцията е крайна мярка, към която се пристъпва, когато:

  • Консервативните методи на лечение не са дали желаните резултати;
  • Лезията е с диаметър над 1 см;
  • Лезията се е отделила и се движи вътре в ставното пространство.

Целите на оперативната намеса са две – да се възстанови нормалното кръвообращение и да се възобнови нормалната работа на ставата.

Пробиването на лезията позволява формиране на нови кръвоносни съдове. Възобновеното кръвоснабдяване ускорява оздравяването на костта. Чрез малък разрез, хирургът премахва или прикрепва отново откъснатите костни фрагменти. Ако хрущялът все още е прикрепен към костта, за закрепването му могат да се използват щифтове и винтове.

След оперативното при остеохондроза лечение, на пациента задължително се назначава и рехабилитация. Рехабилитационният курс може да започне не по-рано от 6 седмици след операцията, а продължителността му ще варира между 2 и 4 месеца до пълно възстановяване на двигателната функция и силата.

Минимално инвазивната артроскопична хирургия е по-малко болезнена, времето за възстановяване е по-кратко, а рискът от усложнения значително по-нисък. Липсата на адекватни и навременни мерки биха могли да доведат до редица усложнения, включващи хронична болка, функционално увреждане, рецидивиращ оток на ставата и формиране на нови свободни фрагменти.