7. лечение на дискова хернияДеформацията или пролапсът на междупрешленен диск, по-известен сред обикновените пациенти като дискова херния, е един от опасните причинители на болки в гръбначния стълб. При по-тежките случаи, гелообразното вътрешно съдържание на диска (Nucleus Pulposus) разкъсва покриващия го фиброзен пръстен. Тогава може да попадне в гръбначномозъчния канал, да оказва постоянен натиск върху нервните окончания, а понякога дори да прекъсне жизненоважни кръвоносни съдове и нерви.

Традиционното лечение на дискова херния цели предимно овладяване на симптомите и диагнозите-последици от разновидностите й – лумбална (кръстна) торакална (гръдна) или цервикална (шийна) херния. Симптомите  представляват изключително неприятна и силна болка, изтръпване/слабост/липса на чувствителност в крайниците, мускулни спазми, а понякога и липса на контрол върху отделителната система.

Вторичните диагнози артроза, радикулит, параплегия също са доста проблемни  последствия от заболяването. Цервикалната херния е в състояние да увреди и да прекъсне важни съдови и нервни проводници в шийната област, както и структурата на гръбначният мозък. Появата на миелопатия, пареза и гръбначен исхемичен инсулт, са напълно реални нейни усложнения. Затова и лечението трябва да започне още при първите симптоми.

Конвенционално лечение

Конвенционалното лечение на заболяването представлява намалена физическа активност, обездвижване и борба срещу измененията на гръбначният стълб. Прилагането на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди, паравертебрална озонова инжекция и раздвижване на гръбначните мускулни тъкани повлияват по-леките състояния. Понякога се постига свиване на пулпозното ядро до нормалните му физиологични размери и вместване в старото междупрешленно “легло“.

Когато на мястото на издутото пулпозно ядро (протрузия) обаче се наблюдава частично или пълно разкъсване на фиброзният пръстен (екструзия), или пък напълно отделяне на ядрото от междупрешленния диск, дисковата херния вече е усложнена. Размерите и посоката на движение на гелообразното ядро определят сложността на състоянието.

Медианната дискова херния например се разраства в посока центъра на  гръбначномозъчния канал. Големите й размери може да станат причина и за увреждане на гръбначния мозък (миелопатия).

Целта на всеки тип терапия срещу заболяването е предотвратяване на хирургическа намеса. Затова управлението на симптоматиката е много важно. Появата на изключително силни болки, придружени от пареза или дифузия на отделителната система обаче не оставят друг избор на пациентите, освен хирургическа интервенция.

Надеждата в холистичната медицина

Холистичната медицина е доказал ефективността си при облекчаване неприятни и дори инвалидизиращи последици от заболявания. Някои от подходите й са прилагани и при дискова херния, като резултатите не само подобряват качеството на ежедневният живот, но и нерядко регистрират възстановяване структурата на гръбначните дискове и хрущялните тъкани.

Терапията не започва преди подробен преглед на лабораторни и образни изследвания, за да се изключат други причини за болка и дискомфорт в гърба. Ако хернията се окаже основният проблем, рехабилитацията е добре да започне колкото се може по-рано, за да  постигне бърз и траен ефект.

Хомеопатични добавки, здравословно хранене или физическа стимулация

Отговорът е – и двете! Холистичната терапия се стреми към ограничаване на неприятните усещания, но истинската й цел е далеч по-амбициозна – възвръщане на гръбначните структури в нормалното им здравословно състояние. Не забравяйте, че болката е последен етап от този здравословен проблем, чието развитие протича почти асимптоматично.

Пациентите обаче търсят помощ само след поява на неприятни усещания, затова и процедурите обикновено започват с овладяването на тежка болки и дори парези.

Внимание: Третирането чрез мануална терапия е строго противопоказно за дисковата херния.

Център “Холимед“ упражнява богата система от холистични практики, сред които СКЕНАР терапията (електроимпулсна стимулация на важни точки от тялото) се оказва оптимално решение за пациенти с подобно заболяване. Разговорът им с холистичен терапевт е не по-малко важен, тъй като фактът, че дисковата херния е контролируемо заболяване  с огромен шанс за излекуване, е неизвестен на голям процент от тях. Не забравяйте, че здравето ви е и във вашите ръце!