Шипове на гръбначния стълб Ненатрапчиви увреждания на опорно-двигателният апарат не съществуват. Изключително неприятните симптоми винаги принуждават към адекватна реакция за потискането им. Лошото е, че някои костни и ставни увреждания са напълно неподатливи на лечение според конвенционалните лекари и терапията може да постигне единствено облекчаване на болките и поддържане на двигателната функция.

Ошипяването е едно от заболяванията, чиято поява си остава доживотен факт за традиционната медицина. Образуват се върху ставите, свързани с двигателната активност (тазобедрена, коленна, пета), но най-тежките и всеобхватни симптоми се наблюдават при шипове на гръбначния стълб. Всъщност, неприятните усещания не са последица от остеофитите (шиповете), а от възпалена съединителна тъкан (фасция) или притиснати нервни окончания.

Какво представляват остеофитите

Образуването на шипове е познато и с наименованието артроза. Заболяването компенсаторна реакция на тялото след прекомерна физическа активност, травматични изменения (гръбначно изкривяване, фрактури, дискова херния) или естествено износване на ставите. Намалената плътност на ставният хрущял или разместването от естествената му позиция води до отлагане на калциева маса, която да възстанови баланса.

Защитната реакция на тялото не се ограничава само с образуване на нови костни структури. Обикновено остеофитите са предшествани от калцификация на ставни връзки. Оформянето им предизвиква стесняване на гръбначномозъчните каналчета и притискане на нервни окончания. Крайният резултат са обездвижени ставни структури, около които почти винаги се появява и възпаление на меките тъкани – допълнителен източник на неприятни симптоми.

Остеофити в гръбначния отдел

Гръбначният стълб е най-сериозната опора за тялото, но подвижността му се ограничава с течение на годините. Комбинацията с микротравми, гръбначни изкривявания и дегенерация на междупрешленните дискове е благоприятна почва за поява на шипове. Въпреки че се образуват и в трите основни гръбначни отдела – лумбален (кръстен), гръден и цервикален (шиен), те се появяват най-често в шийната и гръдна област.

Присъствието им предизвиква характерна симптоматика. Острата болка, изтръпване, световъртеж, скованост и схващане (шиен отдел) може да са придружени от хронична умора, сънливост и отпадналост.  Понякога се наблюдава дори и зрителни нарушения, покачване на кръвно налягане или проблеми с кръвообращението.

Оплакванията при шиповете на гръбначния стълб са идентични на сериозни физиологични заболявания и при диагностициране лекарят се насочва първо към тях. Причината за състоянието може да остане загадка в продължение на дълго време, борейки се срещу неприятната симптоматика, които биха могли да бъдат и опасни. Разрастването на остеофитите в шийната област понякога притиска важна артерия или структурата на гръбначният мозък.

Затова назначаването на рентгенография, ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) и електроневрография винаги е препоръчително при придружаващи останалите симптоми силна болка и скованост. Навременното лечение и ограничаване на движенията обикновено ограничава развитието им, а физиотерапията възстановява правилната структура на гръбнака ставните движения, като понякога костните образувания дори намаляват плътността и  размерите си.

Все пак, въпросът за окончателното им отстраняване остава неизяснен. Възможно ли е излекуването на шипове?

Холистичен подход

Холистичната медицина разчита не само на здравословно хранене, но и на модерно оборудване за борба с нетърпимите болки, както и с първопричината за ошипяването (гръбначно изкривяване, травма). Квалифицираните терапевти от медицински център “Холимед“ се радват на огромен брой положителни отзиви за електроимпулсната СКЕНАР терапия,  Backlife тренажор и Суинг терапия.

Включени като придружаваща терапия, при редовно прилагане те със сигурност повлияват върху степента и размера на ошипяване. Ефективното лечение отстранява и всички опасни вторични симптоми.