плексит на рамото симптомиПлексит на рамото се проявява с класически симптоми, включващи болки в раменната област и изтръпване, което може да обхване също ръката и дланта. Той възниква, когато намираща се в близост структура притиска нерв, идващ от врата. Лекарите понякога свързват прещипания нерв в раменната област с цервикална радикулопатия. В следващите редове ще опитаме да идентифицираме симптомите, причините и опциите за лечение на това състояние.

Причини за появата и симптоматика

Плекситът се появява вследствие на възпаление на нервния сплит, което причинява от остра до по-слаба, но постоянна болка, често ограничаваща двигателните възможности на болния. Състоянието се характеризира с остро начало, последвано от слабост и сензорна загуба в областта на рамото и горната част на ръката.

Вследствие на пораженията върху двигателните неврони, плекситът често води до мускулна слабост и парализа с хипотрофия на мускулатурата. При някои пациенти е възможно да се наблюдават дискретно проявени симптоми, като болката се появява внезапно, нерядко последвана от слабост в специфичен мускул на ръката или самото рамо.

Начинът, по който състоянието се представя би могло да доведе до поставяне на погрешна диагноза. Понякога плекситът бива погрешно диагностициран като херния на цервикалния диск. При цервикалния плексит болките се локализират в тилната и шийната област. В по-редки случаи пациентите съобщават за затруднено дишане, което се дължи на засегната инервация на диафрагмата.

Причините за появата на плексита са най-различни – от родилна травма до тумори, притискащи нервния сплит. Обикновено се дължи на нараняване вследствие на разтягане, възпалителни процеси, токсини, проблеми с имунната система и преумора. Има обаче и много случаи, в които е невъзможно да се установи пряка причина за плексита на рамото.

Множество симптоми съпътстват раменните плексити. Сред тях можем да посочим:

  • Изтръпване/липса на чувствителност;
  • Нетипична чувствителност в засегната зона;
  • Слабост и загуба на подвижност.

Изтръпването може да обхване само рамото, както и ръката, а понякога и дланта. По-тежките случаи водят до пълна загуба на усещане. Липсата на чувствителност крие риск от допълнителни усложнения, свързани с повтарящи се травми в засегнатите области. Подобни усложнения често остават незабелязани, поради липсваща болка.

Атипичните усещания са обичайни съпътстващи симптоми при плексит. Те включват мравучкане (парестезии) и парене върху или в близост до нервите, свързани с брахиалния сплит. Засягат обикновено едната ръка и дланта. Слабостта и двигателните дефицити са също обичайно проявление на раменния плексит. Намалява се подвижността на китката – дланта не може да се повдига нагоре и да се изтегли назад.

Диагностика и лечение

Плекситът се диагностицира от специалист – невролог или ортопед. Освен физическия преглед и анализ на описаните от пациента симптоми, диагнозата обикновено се поставя след провеждане на допълнителни изследвания. Това са: кръвни тестове, рентгенова снимка, електромиограма, ЯМР на глава, рамо и шия, биопсия на нерва и тестове за нервна проводимост.

Лечението на плексит на рамото е фокусирано върху коригиране на основните причини и цели възстановяване на оптималния обхват на движение. В много случаи такова не е необходимо, поради спонтанно отшумяване на симптомите. Някои медикаменти, отпускани без рецепта помагат да се контролира болката. Това обикновено са антиконвулсанти и трициклични антидепресанти.

Добрият специалист би препоръчал физиотерапия за поддържане и повишаване на мускулната сила. Ортопедичната асистенция също би могла да увеличи обхвата на движение. Тя включва носене на яка, шина или друг вид поддържащ елемент. До операция може да се стигне само в случай че пристиснат нерв причинява състоянието.