холистична медицина лечениеЦентровете по холистична медицина за лечение на различни здравословни проблеми се множат, и това е валидно не само за нашата страна, но за целия свят. Каква е причината за нарастващата популярност на алтернативните методи за подобряване на здравословното състояние? Според нас феноменът се дължи на комплекс от фактори.

От една страна, традиционната/конвенционална медицинска практика, въпреки огромния научен напредък, се проваля в способността си да лекува. Бюрокрацията се превръща в истинско изпитание за пациента, защото достъпът до квалифициран специалист е крайно ограничен. В някои случаи се чака месеци наред за преглед от лекар, специализиращ в конкретен клон на медицината.

Отново заради тежкия бюрократичен апарат прегледът е незадоволителен, когато такъв изобщо има. Лекарят не отделя нужното време за комуникация с пациента. Не изслушва неговите оплаквания, а бърза да го отпрати веднага, след като попълни нужните формуляри. Спекулира се и със състоянието на болните. Водени от алчност, лекарите насочват болните към сложни и рискови операции, премълчавайки факта, че има и алтернатива.

Логично, при нужда от адекватно лечение, уплашените болни се насочват към много по-адекватната холистична медицина. Доверието в древните учения се връща, тъй като това в съвременните болнични заведения е тотално изгубено. Остава единствено въпросът как да се открие правилното място, където холистиката е широко разгърната, защото, нека не се заблуждаваме – с холистичните лечебни терапии също доста се спекулира.

Какво предлага общият поглед върху индивида?

В центровете по холистична медицина се провежда лечение на почти всички състояния, оказващи въздействие върху качеството на живот на пациента. Те могат да бъдат както физиологични, така и психоматични. Ключът към успешното лекуване се крие в една проста доктрина – индивидът трябва да бъде разглеждан не като група органи и системи, а като съвкупност от тяло, психика и дух.

Ключов фактор в лечебния процес е търсенето на изгубения баланс. Холистичните лекари осъзнават, че индивидът е съставен от взаимозависими части, и ако една от тях не работи правилно, всички останали ще бъдат засегнати. По този начин, ако у пациентите са налице дисбаланси (физически, емоционални или духовни), това може да се отрази отрицателно на цялостното им здравословно състояние.

Принципи и видове лечебни методи

Холистичната медицина също така, се основава на убеждението, че безусловната любов и подкрепа е най-мощният лечител и човекът е в крайна сметка отговорен за собственото си здраве и благополучие. Неслучайно медитацията и други духовни практики са често съпътстващи лечебната програма, дори когато се касае за така наречените хронични заболявания.

Холистичните принципи гласят:

  • Всички хора имат вродени лечебни способности;
  • Пациентът е индивид, а не здравословен проблем;
  • Изцелението изисква екипен подход, включващ пациент и лекар, и касае всички аспекти от живота на човека, залагайки на различни лечебни практики;
  • Лечението включва определяне на причината за състоянието, а не просто облекчаване на симптомите.

Когато говорим за холистична медицина и лечение, което тя би могла да предложи, е необходимо да се отбележи, че болният тук е активен участник в процеса. Той трябва да поеме отговорност за своето състояние и да се избави от вредните навици, довели го до вратите на холистичния център. За това помагат груповите и авто-тренинг  терапиите, духовните практики и медитацията.

В зависимост от уклона на конкретния лекар и състоянието на пациента, лечебният модел може да включва: специален хранителен режим, система от упражнения, психотерапия, духовно насърчаване, акупунктура, хиропрактика, хомеопатия, мануална терапия, ароматерапия и други. Не се отхвърлят и класическите хирургични методи, когато състоянието на болния дава индикации за подобен подход.