поясна лордозаЛумбалната, или така наречената поясна лордоза е най-често срещаният вид гръбначно изкривяване. Деформацията може да засегне хора от всяка възраст, но най-опасна е сред подрастващите, тъй като може да окаже влияние на общото им физическо развитие – това на гръбначно-костната система и на вътрешните органи.

Какво представлява?

Гръбначният стълб на всеки човек има няколко естествени извивки – в областта на врата, горната част на гърба и долната, поясна област. Извивките, оформящи структурата на гръбнака, се наричат лордозни (шията и кръста) и кифозни (в зоната на плешките). Те имат специфично предназначение и редица функции, сред които:

  • Да абсорбират шока;
  • Да поддържат тежестта на главата;
  • Да подравняват гръбнака и таза в една линия;
  • Да стабилизират и поддържат гръбначната структура;
  • Да способстват гъвкавостта при навеждане и усукване.

Лордозата е гръбначна деформация, засягаща естествената лордозна крива в скелета на даден индивид. Когато извивката е по-голяма от нормалното и насочена навътре, се касае за лордоза. В зависимост от това дали засяга шията или долната част на гърба, тя бива цервикална или лумбална (поясна). Всяко изкривяване оказва прекомерен натиск върху гръбначния стълб, причинявайки болка, дискомфорт, а в по-тежки случаи повлиява двигателната способност.

Кога състоянието буди тревога и какви са прогнозите?

Диагностицирането на поясна лордоза е съвсем лесно, и дори не е нужна оценката на специалист, за да се разбере, че става въпрос за аномалия. Един прост тест, който всеки би могъл да проведе у дома, ще му посочи съответния отговор. Когато човек е легнал по гръб на твърда повърхност, в областта на кръста се получа свободно пространство, в което всеки може да си вкара ръката. По-голямото пространство е индикация за лордозна крива.

Лечението на лордозата зависи от това колко сериозно е изкривяването и какво го е предизвикало. Има съвсем минимално медицинско притеснение, ако извивката в поясната област се обръща при навеждане напред, но ако се запазва, обезателно трябва да се потърси консултация със специалист. В повечето случаи с физиотерапия и ежедневни упражнения, състоянието може да се контролира.

Най-често срещаният симптом на поясната лордоза е мускулната болка, заради необичайния начин, по който гръбнака се извива при навеждане. Мускулите се разтеглят в различни посоки, което им причинява стягане и дори спазъм. Намалената подвижност е също симптом на лумбалната лордозна деформация.

Други съпътстващи симптоми са: изтръпване на крайниците и кръста, скованост, стрелкаща болка, като при електрически удар, понижен контрол на пикочния мехур, слабост и намален контрол над мускулите. Освен на база симптоматиката, диагностицирането на лордозата става чрез физически преглед и рентгенова снимка, която да покаже точния вид и параметрите на изкривяването.

За щастие, повечето хора с поясна лордоза не се нуждаят от медицинско лечение. Как ще се процедира в дадения случай, зависи от големината на кривата и наличието на съпровождащи проблеми. Лечебният план в най-общия случай включва: медикаменти за овладяване на болката и отока, прием на витамин D за подобряване на костната структура, и носене на корсет – за децата и юношите.

Определени пациенти са съветвани да редуцират своето тегло, за да се облекчи гръбначния стълб и се подобри стойката. Отлични резултати дава ежедневната физиотерапия за укрепване на мускулите и обхвата на движението. Упражнения, препоръчани от опитен терапевт, включително във водна среда, помагат да се поддържа мускулния тонус. Оперативна намеса е нужна само ако лордозата причинява неврологични проблеми.