холистична медицина и хранатаПротивно на впечатленията на много хора, холистичната медицина и лечение всъщност не е модерно течение на конвенционалната наука за здравето. Тя е най-ранната форма на лечебно третиране на различни телесни аномалии във вековете, когато антибиотикът и антисептиците все още не са съществували под формата на патентовано лекарство. Функциите им се изпълнявали от природни продукти и екстракти, минерали, кристали и полускъпоценни камъни.

Древните лечебни методики оказвали не по-малко мощно влияние от фармацевтичната индустрия, защото въпреки данните за ранната смъртност в онези времена, немалко са и свидетелствата за оцелели след тежки пандемии хора. Имунната система била по-силна и се справяла самостоятелно със заболяванията, принос за което се отдава на по-спокойният начин на живот, и на храненето. Храната се продавала в натурален вид, без консерванти и подобрители, а по-голяма част от населението се хранело природосъобразно и здравословно, не за друго, а защото богатата трапеза била привилегия на заможните прослойки

Храната като нутриент, лекарство и естествен антибиотик

Още Хипократ (4 в.пр.н.е.) споменава за подходящ хранителен режим в клетвата си, превърнала се в лайтмотив за всички медици. Неслучайно, холистичната медицина възприема един от принципите му за свой слоган: “На първо място не причинявай вреда“. Тази концепция подчертава огромното значение на храненето за всички функции на организма, и придава стойност на продуктите, които консумираме, като на лекарство.

Здравословната храна е различно понятие за отделните хора, както и холистичното лечение е комплекс от индивидуално разработени техники. Използвайки я като основен лечебен метод в програмите си, холистичните медици препоръчват определени хранителни продукти, напитки и добавки, едниствено след проведена диагностика и разтовор с пациент. Дори и суровите растителни храни, които повечето лекари препоръчват в неограничени количества, подлежат на известни ограничения и дозиране, съобразно телесната конституция.

Разработеният от квалифициран холистичен медик хранителен режим е разглеждан като универсално лекарство, в унисон със схващането, че всички телесни системи и органи са взаимосвързани. Те заболяват и оздравяват заедно. Голям брой пациенти свидетелстват за сериозни подобрения на хронични заболявания, след възползване от холистичната диетика.

Вярна на силата на природният облик на храната, холистичната диетика не предписва допълнителна консумация на витамини. Таблетките и дражета с витамини не оказват същият ефект върху тялото, както консумацията в естественият им вид. Те са неделима част от хранителните продукти, но се откриват в тях в различен процент, заедно с минерали, соли, вода, въглехидрати, белтъци и мазнини.. Изграждането на “композиция” от най-подходящото съотношение на макро- и микронутриенти за всеки телесен тип, е отговорен процес за специализиран диетолог.

Детоксикация и излекуване – знак за равенство

Детоксът – модерна процедура, прилагана в редица естетични и здравни процедури, е едно от изключително трайните й постижения. Холистичната алтернативна медицина поставя процесът в основата на оздравяването. Според нейната философия, оздравяването е винаги комплексно, а прочистването на тялото от токсини, излишни течности и телесни мазнини, е първата стъпка към постигането му.

Детоксикацията подпомага функцията на черният дроб, бъбреците и лимфната система – основните регулационни системи в тялото, които извеждат вредните вещества, предотвратявайки проникването им в кръвната плазма. Чревният тракт съдържа най-голям процент вредни отлагания, патогени и бактерии. Извеждането им е процес с различна продължителност и симптоми, в зависимост от количеството им в организма.

Вредните вещества се отстраняват не само чрез чревният тракт, но и през кожата и белите дробове. Изпотяването е необходимост, не само в ролята си на естествена вентилация, регулираща телесната температура, но и за прочистване на тялото. Затова медиците съветват, че дезодорантите, кремовете и пудрите за тяло, в никакъв случай не бива да съдържат съставки, които ограничават отделянето на пот.

Ползотворният детокс се проявява с телесни симптоми. Някои от тях симулират заболяване, настинка или грип, но тялото използва този начин, за да съобщи за освобождаването на вредните патогенни структури. Въпреки че не представлява заплаха за здравето, детокс програмата се разработва от лекар или диетолог,  и трябва да се провежда при постоянна координация с него.