изкривен гръбначен стълб лечениеГръбначният стълб е най-голямата твърда опора на човешкото тяло. Изкривяването на фрагменти от него се случва, когато няколко прешлена променят позицията си спрямо медицинските осеви координати на сагиталната (предно-задна) и фронтална (ляво-дясна) равнина. Отклонението може да се запази в степен на козметичен дефект, но би могло да се превърне в пречка за комфортът при изправен стоеж, и дори да повлияе функционирането на вътрешни органи. Доколко е наложително адекватното за изкривен гръбначен стълб лечение?

Гръбначно изкривяване – колко структури може да засегне

Гръбначното изкривяване е деформацията на костно-скелетният апарат, засягаща структурата и състоянието на най-голям брой телесни структури. Лекостепенната миграция на прешленните тела компресира първо околните кости, съединителнотъканни връзки, лигаменти и меки тъкани, поддържащи позицията и движението им. Това са стави и ставни връзки, междупрешленни дискове и гръбначномозъчни нерви, преминаващи под формата на общ коренов truncus nervi spinales през междупрешленният канал.

Стволът преминава паралелно с гръбначният стълб през всеки негов отдел, излъчвайки клонове, достигащи органи, мускули, артерии, вени, жлези, сухожилия и костни структури. Те функционират правилно и кореспондират с цели системи в тялото, благодарение на транспортирани към тях невронни клетки от сензорните ganglion spinale. Т.нар. “сетивни възли“ са разположени в паралелните крайни точки на междупрешленният канал.

Осезаемото усещане от притиснат чрез костно тяло нерв е познат с множеството неврологични усещания, понякога съпътствани с остра болка. Те факт, дори и в начална фаза на изкривен гръбнак. Вторичната компенсаторна реакция, която цели баланс в стойката чрез увеличаване ъгълът на изкривяване, води до засилване на интензивността им и до засягане на нови плексуси (сплетения от нерви).

Тези усещания са симптомите, без каквито пациентите рядко обръщат внимание на проблеми в гръбначният отдел. Реакция от страна на вътрешните органи е признак за вече напреднала фаза на лордоза, кифоза, протракция на главата и сколиоза – видовете изменения вследствие изместване на прешлени. Липсата на естествена кифотична или лордозна извивка (хиполордоза, хипокифоза) също е аномалия, която провокира немалко телесни проблеми и оплаквания.

Медицинската помощ е нужна, когато допустимият ъгъл на изкривяване надвиши определените като допустими градуси (20-25 °). Грижата за общата мускулна кондиция и правилната стойка обаче трябва да се приложи много по-рано. Прешлените са верига. Патологията в позицията на един от тях постепенно оказва отражения и върху останалите, променяйки формата и височината на гръбнака, като понякога последиците са сериозни отражения върху здравето на вътрешните органи.

Лечение на две заболявания – изкривяване и първопричина

Гръбначната кривина вродена или придобита малформация. Неправилната стойка, неразвитите или претоварени мускули са само част от причините за появата му. Такава деформация се поражда и от:

  • Увреждания в костта на прешленното тяло (спондилоза);
  • “Разместване” на съседни прешлени (спондилолистеза);
  • Изменения в междупрешленните дискове (остеохондроза, дискова херния);
  • Тумори;
  • Възпаления в костите и мускулите;
  • Вродени заболявания (ДЦП, рахит);
  • Фрактури;
  • Особености и ставни увреждания в структурата на долните крайници – плоско стъпало, висок/нисък свод, артрит, артроза;
  • Гръбначно изкривяване от друг тип;

Лекуването на изкривен гръбнак се състои в ограничаване на развитието му, въпреки че огромен брой медици се стремят към амбициозни цели, и фиксират костните тела до нормалната им позиция.. Пренебрегването на първопричината за появата му обаче обрича такава цел на неуспех. Паралелно с лечението на заоблените фрагменти, възпалителните, травматични или туморни процеси също се подлагат на активна терапия, за да спрат въздействието си върху структурата на прешленните тела.

Физиотерапия, корсетолечение, хирургична намеса

Медицинският отговор е комплексна индивидуална програма. Тя се концентрира основно върху запазване на актуалните градуси на изкривяване, облекчаване на болката и поддържане на мускулатурата. Физиотерапията е неизменна част от лечението. Успешни физиотерапевтични техники и методи дори успяват да уравновесят позицията на гръбнака в много близка до нормалната му ос.

Корсетът става част от лечебната програма, когато гръбначната “чупка“ премине определен градус и влоши качеството на живот. За различните типове изкривявания се предписва коригиращ или фиксиращ корсет, който може да е с еластична или твърда конструкция. Често той присъства върху тялото и при изпълнение на физиотерапевтичните упражнения, което е двоен ефект за увредена гръбначна структура – извършва се паралелно изграждане на здравословна стойка и трениране на мускулите.

Хирургичната операция е необходимост при голям градус на отклонение, когато “хлътването “ или страничната ротация на прешлените достигне 45°. Тогава симптомите на тялото са прекалено сериозни и решенията са гръбначна фузия – изправяне на изкривената структура чрез фиксация с куки, винтчета и шини, и остеотомия, която представлява премахване на кост, за възстановяване на гръбначната стойка. Съвременните оперативни методи включват и контрол върху състоянието на структурите около засегнатият участък, включително гръбначният мозък.

Холистичната медицина става все по-популярна с неинвазивното третиране на гръбначни патологии. Убедете се лично, записвайки си час за преглед и терапия при сертифицирани в чужбина терапевти! “Холимед“ възстановява правилната позиция на гръбначният ви стълб чрез модернизирани древни масажни техники, неврорехабилитация, електроимпулсна терапия и механични тренажори. Лечебният комплекс от упражнения и подходящата диета са включени в индивидуалната програма, която ще изготвим за вас.