клиника по гръбначни изкривяванияСамата идея за деформация на гръбначния стълб плаши хората, независимо дали става въпрос за деца или възрастни. Състоянията, оказващи въздействие на стойката и движенията могат да бъдат вродени и придобити, но тежестта на симптомите е по-голяма при първите. Ако нямате вроден проблем, изкривяващ гръбначния ви стълб, то възможно е дори да не подозирате, че трябва да проведете навременно лечение в специализирано заведение.

В настоящия материал ще дадем основни насоки за причините, които би трябвало да ви заведат незабавно в клиника по гръбначни изкривявания, а също и обща информация относно възможните методи за лечение, предлагани във все повече алтернативни центрове. Добрата новина е, че неинвазивният метод е реална алтернатива.

Какво изкривява гръбнака?

Видовете изкривявания на гръбначен стълби биват: кифоза, сколиоза и лордоза. Лордозата е деформация, засягаща лумбалната област – кръста, а знаците са видими с просто око. Коремът и тазът сочат напред, като коремът изпъква дори в седнало положение. При опит за сядане в правилна позиция се усеща болка и дискомфорт. Причинява се от неправилна поза още в детска възраст, но е възможност и да бъде вродена.

Сколиозата е най-сериозната малформация, и именно тя трябва да ви накара да потърсите добра специализирана клиника по гръбначни изкривявания. Характерно за нея е изместването на гръбначната ос в страни – в лява или дясна посока. Не е изключено и накланяне на глава, рамене и таз в противоположна посока като компенсаторен рефлекс. Сколиозата също бива вродена и придобита.

Кифозата представлява нетипично изменение на гръбначния стълб в горния сегмент, причиняващо появата на гърбица. Тази форма на изкривяване е по-често вродена от останалите две. Причините за появата на кифоза са различни – от недохранване в детска възраст до прекарано тежко заболяване, слаба гръдна мускулатура и неправилна стойка.

Какви са възможните решения?

За адекватно справяне с деформациите на гръбначен стълб е важна преди всичко точната диагностика. Такава следва да се направи от квалифициран специалист с помощта на специална апаратура в добре оборудвана клиника по гръбначни изкривявания. Ако нямате вроден дефект, е вероятно да ви бъде трудно да осъзнаете, че имате нужда от специализирана помощ.

Симптоматиката при трите изброени форми на гръбначно изкривяване е ясно забележима и сама би трябвало да ви насочи. Така например, ясни симптоми за наличие на сколиоза са: затруднено дишане/умора, болки в сърдечната област и понижаване на ръста, поради намаляване дължината на гръбначния стълб.

Белези на лордозата са основно дискомфортът в седнало положение. Ясно се открояват изпъкналия корем и хлътналия таз, включително в легнало положение. Кифозата е съпроводена от болки в гърба, скованост и затруднено дишане. Образуването на издатина в горната част на гърба е индикация за образуване на т.нар. гърбица.

Възможните методи за лечение, които биха ви предложили в една специализирана клиника по гръбначни изкривявания съвсем не са малко. Корективната гимнастика е едно добро начало за хората с по-лека форма на заболяването. Стимулацията с електроимпулси в комбинация с физиотерапия и аква гимнастика дава отлични резултати.

Електроимпулсната терапия присъства във всяка терапевтична програма, независимо от типа и стадиите на изменение на гръбначната ос. В основата ѝ стои способността на мускулите да реагират на всяко дразнение, включително, когато то не се приема от тялото като външно и агресивно. Чрез стимулиране на мускулите в областта на гърба се осигурява допълнителна опора за гръбнака. Закалителните процедури също се включват успешно в лечебния процес.