Лечение на парализа след инсултГоляма част от пациентите, прекарали тежки исхемични или хеморагични инсулти остават парализирани. В зависимост от това кой център от мозъка е най-тежко поразен, парализата може да обхваща само едната ръка или по-голямата част от тялото. До скоро се смяташе, че уврежданията са трайни и неподлежащи на възстановяване, но някои алтернативни методи за лечение на парализа след инсулт показват, че мисията е напълно възможна.

Възстановяване и рехабилитация

След провеждане на спешните мерки за спасяване на пациента и ограничаване последствията от инсулта, идва ред на избора на рехабилитационен план за действие. Грижите се фокусират върху възстановяването на колкото е възможно повече функции, така че пациентът да може да води отново пълноценен и независим живот.

Щетите, нанесени от прекарания инсулт зависят от зоната на мозъка, която е най-силно засегната, както и от количеството на увредената тъкан. Когато ударът е засегнал дясното полукълбо, обикновено се наблюдава липса на чувствителност и двигателна функция в дясната част на тялото. Пораженията в левия дял могат да предизвикат не само парализа на лявата страна, но и говорни нарушения.

Лекуващият лекар-невролог обикновено препоръчва по-стриктна рехабилитационна програма, с която пациентът би могъл да се справи, като се вземат предвид неговата възраст, общото здравословно състояние и степента на увреждане. Решаващия фактори за избора на терапия са също начинът на живот, приоритетите на пациента и наличието на близки, които да се грижат за него.

Електроимпулсна терапия като ефективен лечебен метод

Електростимулацията дава отлични резултати при пациентите с различна степен на парализа след прекаран исхемичен инсулт. Електроимпулсната терапия е процедура, провеждана в много клиники, включително частни, където фокусът пада върху алтернативните (не-конвенционални) методи на лечение.

Ползите от електростимулацията са безспорни. Електрическите импулси помагат за възобновяване дейността на увредените нервни връзки, като по този начин се подобряват двигателните умения, намалява се изтръпването в крайниците и се ограничават множество други странични ефекти на инсулта.

Терапията включва поставяне на електроди върху кожата, чрез които се изпращат електроимпулси към мускулите и нервите на парализираните крайници. Провежда се единствено от опитен физиотерапевт, способен да определи точния вид и интензитет на терапията, така че да се повлияят в максимална степен различните увреждания – парализа, слабост, болка или сензорни проблеми.

Процедурата може да предизвика дискомфорт у отделни пациенти, но в никакъв случай не бива да бъде болезнена. За да се избегне неудобството за болния, обикновено се прибягва към по-нежно въздействие, но в отделни случаи може да се окаже по-удачно да се приложи е-стимул с по-висок интензитет.

Съществуват множество видове електрически стимулации, подходящи за лечение на парализа у пациенти с прекаран инсулт. Сред тях са:

  • Невромускулна – прилага се за укрепване на мускулите и възстановяване на двигателната активност на парализирани или отслабени крайници;
  • Функционална – Това е тип невромускулна стимулация, който обикновено се включва в рехабилитационната програма;
  • Транскустантна нервно-мускулна – помага за облекчаване и управление на болката;
  • Йонофореза – Този тип e-стимули се използват за прилагане на лекарствени средства;
  • Интерферентен ток – Електродите се поставят в Х-образна позиция, за да си въздействат помежду си, което позволява постигане на по-висока интензивност.

Най-често прилагания вид електроимпулсна терапия включва комбинация от нервно-мускулна и функционална стимулация. Тя обаче не бива да бъде пасивна, а пациентът трябва да взема активно участие в своето лечение. Физиотерапията след мозъчен удар е най-ефективна, когато включва комбинация от електроимпулси и физически упражнения, защото помага за възстановяване на връзката мозък-мускул.