Наднормено теглоХарактеристиката наднормено тегло си остава характеристика и особеност на тялото, докато не се отрази негативно върху функциите на някоя от основните телесни системи. Риск от появата на реално физическо заболяване, свързано с излишък от мазнини, е реален и дебне с повишаването на всеки килограм.

Установената норма на здравословно тегло е въведена от Световната Здравна Организация и представлява сравнително елементарното изчисление на стойността от съотношението килограми (кг.):ръст (м.), известна като Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Тя измерва количеството излишни мастни депа цялостно, за всеки пол и възрастова група.

Подкожната мастна тъкан – по-голямата опасност

Медиците, диетолозите и дори спортните треньори обаче все по-често подчертават значимостта на подкожните мазнини, като по-важен фактор при поддържане на добро здраве. Причината е, че те се натрупват около органите, понякога са незабележими външно (слабата конструкция не изключва повишен процент подкожни масти), и произвеждат хормони, които повлияват негативно основните биохимични процеси в тялото. Синтезът на мастни киселини също е тяхна постоянна функция.

Тези мазнини се наричат висцерални, а количеството им се определя чрез специални уреди, измерва се в проценти и е строго индивидуално. Допустимите нива са 3–5% за мъже и 8–12% при жени. Спортистите поддържат леко увеличени над тези стойности. Измерените над 30 % (мъже) и 35% (жени) се класифицира като сериозно повишено количество подкожни масти, застрашаващи хомеостазата (идеално телесно здраве). На кои функции влияят висцералните мазнини и какво ги регулира?

Метаболизъм – единственият метод за лечение на затлъстяване

Метаболизмът (μεταβολή –смяна) координира всички телесни биохимични функции в човешкото тяло. Самият той е биохимична  реакция в две категории: разграждане и производство на органични вещества в точно определени количества и последователност. Общо понятие и стойност за метаболизъм няма, защото той е строго индивидуален за всеки човек. Вариациите в килограмите не влияят върху скоростта му, и е възможно хора с еднакви телесни мерки да показват коренно различна скорост в протичането му.

Забавянето в процесите на катаболизъм и анаболизъм, и липсата на баланс между тях е причина за натрупване на излишни мазнини – висцерални и в останалите телесни области. Разбира се, мастните депа се разграждат чрез спорт и ограничаване консумацията на храна, но наличието на метаболитен дисбаланс би провалило и най-дълготрайните усилия, възвръщайки бързо мастните натрупвания.

Здравословното хранене и спорт са практики, препоръчвани от медици, професионални спортисти и треньори, но всъщност добрият метаболизъм е единственото, което ви е необходимо за естетична, здрава и жизнена фигура. Нещо повече – функциите му притежават лечебни свойства, ако са балансирани и пълноценни. Не само течностите, но и приемът на някои типове мазнини доказано го ускорява.

Телесните състояния или външни фактори забавят метаболизма? На първо място телесните особености, сред които нарушена функция на щитовидната жлеза, чернодробна детоксикация, хормонален дисбаланс и метаболитен синдром. Синдромът е и рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инциденти, и инсулинова резистентност.

Забавените метаболитни функции, от своя страна, не само затрудняват изгарянето на мастна тъкан. Те оказват негативна реакция върху всички жизнени процеси – храносмилане, тонус на костно-ставен апарат, бъбречни, чернодробни и ендокринни функции, настроение и енергичност. Естетичният външен вид (здрави кожа, коса, нокти), също страда от него.

Метаболитната диета

Диетологът Волфганг Фунфак първи се задълбочава в метаболитните процеси и заедно с утвърдени ендокринолози и диетолози, разработва програма за отслабване, известна като “Метаболитен баланс”. Метаболизмът е най-добрият ви приятел, а тази програма е съсредоточена върху поддръжката му, действайки чрез удовлетворяване на индивидуалните телесни потребности. Тя е създадена с цел съхранение, стимулация и ускоряване на метаболитните функции, а екипът работи върху нея над 25 г.

 Как трябва да се храните? Това се определя от индивидуалните ви телесни показатели, установени чрез лабораторно микроскопско изследване на кръвна плазма. 35 кръвни показатели посочват най-подходящите и липсващите хранителни вещества. Това не е диета според кръвната група, а вашата лична диета, която освен естетичен и тонизиращ, ще окаже и лечебен ефект върху тялото ви.

Според Фунфак, основен фактор за цялостно телесно здраве и лесно отслабване са ниски стойности на кръвна захар. Поддържането им е една от основните цели на програмата, която се практикува в продължение на една година.