С възрастта при повечето хора възникват проблеми с гръбначния стълб. Защо се появяват болките в гърба и как да се справите с този проблем? Това са въпросите, на които непрекъснато търсим отговор, но не винаги попадаме на правилния.

Кои са най-честите поводи за болки в гърба и како да знаем, когато този проблем ни притесни?

карта на гръбначния стълбСпондилолистеза – това  е заболяване на гръбначния стълб, при което един от прешлените се измества напред или назад спрямо другите прешлени.

Болки в областта на врата и шията – най-вероятно това е цервикалгия, което се превежда като болка в областта на шията. Обикновено такива пациенти не страдат само от болка във врата, но и в главата, оплакват се от изтръпване на пръстите на ръцете. Въпреки това не трябва да забравяме, че ако лявата ни ръка е изтръпнала, може да имаме проблеми и със сърцето.

При по-нататъшните изследвания на пациента се уточнява дали става дума за шийно-гръден радикулит или болката е свързана с образуването на междупрешленна херния, или става въпрос за травма, или за възрастови дегенеративни промени в шийните прешлени.

На някои пациенти, които се оплакват от болки в сърцето, кардиолозите препоръчват да се консултират с невролог, смятайки, че причината за тези болки са проблеми с гръбначния стълб.

Всичко зависи от естеството на болката: ако тя е остра, пробождаща, изгаряща гърдите, пациентът трябва да се обърне към кардиолог, дори да извика “Бърза помощ”. При неврологични проблеми болката е тъпа, опасваща и повърхностна, която е причинена или от междуребрена невралгия, или от някои други проблеми на гръбначния стълб.

Болката в кръста може да бъде свързана както с проблеми в лумбо-сакралната област на гръбначния стълб, така и при бъбречни заболявания.

При болките в гърба пациентът обикновено показва точно къде го боли и като правило болката се излъчва към левия или десния крак. Симптомът на пробождане по Пастернацки, който се отчита при диагностицирането на бъбречно заболяване, е отрицателен. Тонусът на паравертебралните мускули е повишен.

Ако човек има проблеми с гърба, мускулният тонус обикновено е повишен само от едната страна. Не е възможно самостоятелно да се напрегнат мускулите само от едната страна без да е налична причина от гръбначния стълб. Мускулно-тоничният синдром е защитна реакция на организма при болка, типична при заболявания на гръбначния стълб. Всичко това се изяснява при прегледа на пациента.

Ако имате проблем с болки в гърба, които са често повтарящи се или постоянни, не прилагайте самолечение. Рисковете от усложнение са сериозни. Направете си безплатна консултация с наш специалист и намерете решение с дългосрочен ефект.

Посещенията са само след предварително записване на тел. 0877 – 346 446