остеохондрозаКак да живеем с остеохондроза?

Ако са ви поставили диагноза остеохондроза на гръбначен стълб, не бързайте да се вълнувате. Да се живее активно, без болки и операции с тази диагноза е съвсем възможно.

Какво представлява остеохондрозата?

Остеохондрозата е резултат от съчетаването на няколко основни патологични механизма, които водят до нарушени функции на организма като цяло.
Нарушение на минералния обмен – несъответствие между постъпващите в организма минерални вещества и неговите нужди:
В периодите на интензивен растеж
При значителни пренатоварвания на организма
При неправилна техника на движение
Нарушение на кръвообращението на гръбначния стълб и нарушено хранене на междупрешленните дискове. Най-честата причина за това състояние е обездвижения начин на живот и изкривяването на позата.
Нарушение в качествените характеристики на междупрешленните дискове и формирането на дискови хернии.

Свръхнатрупване на калций, осификация на деформираните дискове, оформяне на шипове.
Как се проявява остеохондрозата?

Заболяването може да ангажира всички отдели на гръбначния стълб – шиен, гръден, поясно-кръстен.
Първите симптоми на остеохондроза се проявяват още в подрастващата възраст. И за съжаление от него страда почти всеки втори човек.
Клиничните прояви зависят от продължителността на заболяването и стадия на който се намира патологичния процес.

Основните прояви са:

Нарушение на структурата на междупрешленните дискове – при това състояние се губи еластичността на хрущялната тъкан тапицираща ставните фасети на гръбначния стълб. За сметка на това, възниква локален спазъм на мускулите, оток на меките тъкани, което се проявява с болка и нарушена подвижност в ставите на гръбначния стълб.
Появата на дискови хернии – този стадий на остеохондрозата е необратим, поради механичното притискане върху нервните коренчета и съдове.
Поява на нестабилност на междупрешленните стави- за сметка на нарушенията в поддържащата функция на мускулния корсет. Проявява се с болки в гърба, изтръпване на крайниците, главоболие, повишено кръвно налягане.

Калцификация на междупрешленните стави – формиране на костни разраствания – остеофити. Това предизвиква травмиране на нервните коренчета, съдове, мускули е стартов момент на възпалителни процеси.

Лечение на остеохондрозата

Ранното установяване на състоянието и промяната в начина на живот позволяват напълно избавяне от проблема. Това може да се случи по напълно безболезнен, немедикаментозен и неоперативен начин.
Ако имате такъв проблем, направете си безплатна консултация с наш специалист с който ще определите стадия на състоянието и най-добрата за вас терапевтична схема. Ако се наложи да провеждате лечебно-възстановителен курс, след него ще се радвате на стабилно избавяне от болките в гърба, подобрена подвижност, олекване, подобрен тонус и общо състояние.

Връзка с наш специалист можете да направите на тел. 0877 – 346 446