Отслабване с физиотерапияРедица изследвания сочат, че ефективно отслабване с трайно запазване на резултатите е почти невъзможно да се постигне с диетичен хранителен режим. Проблемът за повечето хора с наднормено тегло се крие в рестриктивния характер на нискокалоричните диети. Фактор е и неизбежният отговор на организма. Тялото започва да трупа запаси, оставен с по-малко количество калории.

Проблемът на диетите е, че строгият режим на хранене създава комплекс за непълноценност у пациентите със затлъстяване. Те приемат диетата като вид наказание за някаква неизвестна на тях вина, а често се оказва, че склонността към пълнеене се дължи не само на прекомерно хранене, но и на различни хормонални и други смущения.

Каква е алтернативата?

Страхотна алтернатива на фитнес залите и кабинетите на диетолозите, са центровете за алтернативно лечение, където се провеждат различни видове физиотерапевтични процедури. Все повече хора с наднормено тегло се насочват към тях, защото там се работи в посока общо укрепване на човешкия организъм.

За да се постигне оптимална редукция на телесна маса с трайно запазване на постигнатото тегло, е нужна и психотерапия. Много често пациенти със затлъстяване подсъзнателно саботират процесите, водещи до отслабване, защото тяхната душевност също се нуждае от лечение, а диетите не включват психотерапия. Понякога само тя (психотерапията) е напълно достатъчна, за да се създаде изцяло нов поглед върху храната.

Алтернативата, както винаги се крие в холистичния подход, защото при него индивидът се разглежда като съвкупност от физически характеристики и душевност. Емоционалните травми имат свойството да разболяват тялото, както и силният дух притежава силата да лекува хронични и изключително тежки заболявания.

Кои са работещите методи?

Алтернативните методи за отслабване са много и различни. За да могат да се задействат процесите по редукция, е нужно преди всичко да се открие коренът на проблема. Свръхконсумацията на вредни храни често се дължи на емоционални проблеми. Сладкишите, тестените изделия и снаксовете са основен причинител на затлъстяване, но те също се възприемат и като награда, успокоително, антидепресант.

В центровете по алтернативна медицина неслучайно се провеждат групови психотерапии и медитация. Споделянето на емоционалните проблеми и успокоителното въздействие на медитацията, са прекият път към откриването на любовта към собственото тяло. Себеобичащият се индивид, се грижи за своята обвивка, предлагайки ѝ единствено качествена, пълноценна и полезна храна.

Много добри резултати в последните години дава и електроимпулсната терапия. Проведена с правилната апаратура, тя е способна да върне нормалния ритъм и баланса между органите и системите в тялото. С възстановяване нормалната работа на щитовидната жлеза, се връща и хормоналния баланс, а оттам свалянето на излишните килограми е просто въпрос на кратко време.

Мануалната терапия и конкретно рефлексотерапията са идеалното помощно средство за отслабване. Чрез специална серия от масажи се подобрява дренирането на тъканите. Задържането на течности е често срещан проблем при жените, на който се дължи не само натрупването на подкожни мазнини (целулит), но и различните съдови проблеми – хипертония, разширени вени и т.н.

Добрата новина за всички хора със затлъстяване е, че алтернативните физиотерапевтични процедури са не само ефективни, но и напълно безболезнени. Освен бързо и трайно отслабване, с тях се постига и общо подобряване на здравословното състояние, тъй като много от манипулациите подпомагат детоксикацията на тялото.

В заключение ще споделим, че според научно изследване, едва 2% от спазващите диета успяват да свалят излишните килограми и да запазят оптимално теглото си през следващите 2 години.