преднокоренчева увреда лечениеПредкоренчева увреда е състояние, съпътстващо различни заболявания на гръбначния стълб. Възможностите за профилактика и лечение до момента залагат основно на методите на физиотерапията. Въз основа на това доколко засегнат е даден нерв, се прави избор относно вида и продължителността на лечебната програма и се определя броя на подходящите терапевтични сеанси.

Симптоми и възможности за облекчение

Важно е да уточним, че предкоренчевото увреждане може да възникне като вторичен ефект от друго, по-сериозно гръбначно заболяване. Засяга предимно пациенти със сколиоза, дискова херния, ишиас, фрактури на гръбначен стълб и т.н.  Почти винаги се касае за скованост, липса на чувствителност и болка, но в случая по-сериозният проблем е, че може да се понижи драстично подвижността на болния.

При хернирал диск и изместване на гръбначните прешлени, се получава притискане на гръбначния канал, където са разположени нервните коренчета. Те осъществяват връзката между гръбначния мозък и долните крайници. Обикновено се касае за предкоренчева увреда на тораколумбалния сегмент на ниво L5, като засегната е само едната страна или двустранно.

Симптомите не са много различни за болшинството пациенти, като в общия случай включват: болка в тазобедрената става, изтръпване на единия или и на двата крака с изразена слабост и невъзможност да се стои изправен продължително време. Болките се усилват при изправяне, а нерядко се касае и за трудно преобръщане в легнало положение.

Възможностите за лечение на предкоренчево увреждане включват медикаменти, физиотерапия, а в по-тежки случаи с риск от трайно инвалидизиране, може да се наложи и хирургична намеса за освобождаване на компресирания нерв. Когато състоянието е в напреднал стадий, прогнозите за бързо и трайно излекуване са минимални.

За да се говори за ефективност на лечебната програма, е необходимо преди всичко да се въздейства на основното заболяване или деформация, довело до увреда на корена на нерва. Когато се касае за състояния като кифоза и сколиоза, е важно да се работи върху корекцията на гръбначния стълб. Това може да стане с носене на корсет, с упражнения за укрепване на гръбначните мускули и с приучаване към правилна стойка.

Медикаментите, назначавани за облекчаване на състоянието на пациенти с предкоренчева увреда, могат да включват както противовъзпалителни лекарства, така и витамини от група В и анестетици. Инжектирането на кортикостероиди в някои случаи намалява възпалителния процес. Болкоуспояващите биха могли да бъдат препарати от групата на аналгетиците или по-силни, назначени от лекуващия лекар.

Физиотерапията е най-доброто решение за подобряване на състоянието на хората с почти всички видове гръбначни заболявания. Тя обикновено включва различни видове упражнения, които целят да укрепнат мускулите, изграждащи поясния мускулен корсет, както и да подобрят стойката и позицията на тялото в седнало положение.

За подобряване подвижността на гръбначните прешлени в засегнатия сегмент, е важно упражненията да натоварват директно въпросната лумбална зона. Специфичните тренировки могат да се провеждат с тренажор, както и във водна среда (аква-гимнастика), когато чувствителността и подвижността на крайниците е силно понижена.

Слаботоковите електрически импулси показват висока ефективност в стимулиране електропроводимостта на нервните окончания. В това отношение електроимпулсните терапии дават много добри резултати в лечението на предкоренчева увреда. Понякога още след първите сеанси се наблюдава подобрение в състоянието – изтръпването и болките при движение намаляват, което води до възстановяване на двигателната функция, често до максималния ѝ обем.