Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Лечение на протрузия – медикаментозна терапия като част от комплексна програма — Холимед
fade
5687
post-template-default,single,single-post,postid-5687,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Холимед  >  Полезно   >  Лечение на протрузия – медикаментозна терапия като част от комплексна програма

Лечение на протрузия – медикаментозна терапия като част от комплексна програма

протрузия лечениеКато дискова протрузия е познато състоянието на издут (бомбирал) междупрешленен диск, причинено от промяна в консистенцията и последваща деформация на мекото желеобразно ядро (nucleus pulposus), което представлява сърцевината на диска. То е изградено от колагенови влакна, протеогликани, агрекани, малки хондроцитни клетки и 80% вода.

Естествени физиологични процеси и остри локални травми са в състояние да променят структурата му, чрез увеличаване на размерите му равномерно или неравномерно, само към единият край на ограждащият го колагенен пръстен (annulus fibrosus). Навременното и адекватно за протрузия лечение е задължителна мярка.

Тя предотвратява частично или цялостно пролабиране (херниация) на дисковото ядро – болезнено и рисково усложнение, чието овладяване е трудно, а излекуването му – невъзможно. С напредването на възрастта или при системно и тежко физическо натоварване, вероятността от развитието му е доста вероятно. Намаленото производство на колаген в съчетание с микротравми върху колагеновите влакна водят до по-лесно “пропукване” на пръстенът, миграция на меката пулпа или пълната секвестрация на сегмент (свободно движение в гръбначномозъчният канал).

Симптоми и локация

Както при всеки етап от развитието на дискова херния, и при протрузията, пациентите обикновено търсят помощ заради болковият симптом. В този етап болката рядко е придружена от характерните за дискова херния неврологични усещания като изтръпване, скованост, мравучкане, освен при вариантите, когато изпъкналият участък нараства в посока на гръбначномозъчният канал (медианна протрузия и др.).

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

Такъв тип дискова деформация възниква във всеки гръбначен отдел. Най-обичайната й локализация е лумбално-поясната област. За рентгенологична находка се приема изпъкналост с диаметър 5-6 мм., когато третирането й е необходимост. Болката рядко е само в засегнатият участък. Обикновено тя радиира към горните или долни крайници, а понякога се проявява под формата на мистериозно главоболие. Движението е причина за тъпа теглеща болка в зоната на деформираният диск, която може да се “мести“ по продължение на целият гръбначен стълб. Мускулната слабост е друг често наблюдаван признак на това дисково изменение.

Медикаментозна и инжективна терапия за овладяване на болката и възпалението

Протрузиите нерядко обхващат повече от един прешлен, а в някои случаи са придружени от съпътстващи гръбначни заболявания, които внасят допълнителни обръкващи симптоми. Възпалението също е чест спътник на състоянието. Първата стъпка на по-големият процент пациенти е стремеж към изясняване произходът на болката и намаляването й.

Конвенционалните средства за целта включват обезболяващи, стероидни и нестероидни противовъзпалителни медикаменти и мускулни релаксанти. Те се прилагат под формата на индивидуална терапия, орално и инжективно, в зоната на засегнатата област.

Почивката и прекратяването на тежки физически натоварвания е следващото предписание, но не и до степен на пълно обездвижване. Овладяването на симптомите обаче не е лечение, а в този начален етап на дискова деформация, то е определящо за бъдещото състояние на гръбначният стълб. Протрузията позволява третиране с изключително широка амплитуда от методи, а целта е ограничаване на локалното увреждане и комплексно оздравяване  на гръбначният сегмент.

Лечебна гимнастика и масажи, комбинирани със съвременни неинвазивни методи

Поддържането на гръбначната мускулатура е основен фактор за ограничаване и пълно предотвратяване на неприятни симптоми. Тук се включва на помощ физиотерапията, чрез индивидуална програма от лечебни упражнения и електростимулация, която осигурява превенция в правилното функциониране на периферната нервна система.

Състоянието се третира успешно с още множество разнообразни модерни средства. Към тях се причисляват лечебните масажи на меки тъкани (с повишено внимание при мануална терапия), които са отличен мускулен релаксант, затоплянето и охлаждане на проблемната зона, балнеолечение с водни и кални бани, и небезизвестната акупунктура, въздействаща върху системата от меридианни канали в тялото.

Лазерната терапия е изключително успешна неинвазивна серия процедури, които ограничават нарастване на ядрото. Един от най-съвременните методи е локалното инжектиране на колаген, което увеличава концентрацията на белтъчното съединение и предотвратява разрушаването на annulus fibrosus. Хомеопатичните практики също не бива да се пренебрегват като алтернатива.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ