рефлексотерапия

Все повече центрове по алтернативна медицина включват в програмата си и рефлексотерапия. Това е един особен, консервативен вид терапия, при който чрез стимулиране (натиск) на определени части от тялото, се въздейства на отделни органи и системи, намиращи се далеч от точката на въздействие.

Между рефлексотерапията и акупресурата има много сходни елементи. И в двата случая инструмент са ръцете на опитен терапевт, а натискът върху определени рефлекторни точки е методът на въздействие. Разликата между двата метода се крие основно в областта от тялото, върху която се оказва натиск, в случая стъпалата.

Какво представлява?

Добре известно е, че отделни части на тялото представляват зони, отговарящи на различните органи и системи в човешкото тяло. Това са дланите, ушните миди, стъпалата и определени сектори от гръбначния стълб. Науката рефлексотерапия разглежда основно ходилата, като център с огромен брой рефлекторни зони. С познаване на точното им разположение, могат да се повлияват състояния, засягащи работата на вътрешните органи и отделните структури.

При провеждане на терапията, терапевтът осъществява вид масаж, като със строго фиксирана сила притиска зоните, отговарящи за съответния орган или система, нуждаещи се от лечение. Възможно е по време на сеансите да бъде усетена силна болка в конкретните области. Това често е знак за заболяване на съответната вътрешна структура, показващ, че рефлексо-терапевтичният метод е не само успешно лечебно средство, но и много точен диагностичен прийом.

Състояния, повлияващи се от метода

Заболяванията, повлияващи се добре от курсовете по рефлексотерапия, могат да бъдат както с голяма давност, така и нововъзникнали състояния. Изключително благотворен ефект от лечението се наблюдава у хора, страдащи от различни видове болести, сред които:

  • Нарушения в опорно-двигателния апарат;
  • Изкривявания на гръбначния стълб;
  • Увреждане на междупрешленните хрущяли;
  • Заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, отделителната и половата системи;
  • Неврологични и психосоматични заболявания;
  • Проблеми в развитието у децата и др.

За да се пристъпи към конкретния лечебен метод не е нужно да са налице сериозни оплаквания. Масажът на ходилата е чудесно средство за енергизиране на тялото, за преодоляване на физическата умора и стреса и за подобряване състоянието на самите стъпала. Долната част на краката е подложена ежедневно на огромни изпитания, а за нейното здраве се сещаме едва след като се появят сериозно проблеми, затрудняващи движенията и влошаващи качеството на живот.

Кога терапията е спасителен пояс?

Има различни случаи, в които радикалното лечение (операция, прием на силни медикаменти), е нежелано / противопоказно за конкретното заболяване. Оперативната намеса е нещо, което пациентите винаги отхвърлят и приемат единствено, когато липсва алтернатива. Тук се крие причината все по-голям брой хора с хронични или остри състояния, да търсят медицински центрове, в които методът присъства като средство за облекчаване и лечение на редица заболявания.

За разлика от хирургичните интервенции, правилно проведеният курс по рефлексотерапия не води до поява на нежелани странични реакции. Болният орган или системата, отклонила се от нормалното си функциониране бързо се връщат към нормално, или поне много по-добро състояние. Няма риск от инфекции, кръвозагуба и вътрешни травми, а болката, дори да има такава по време на сесията, отшумява в най-кратки срокове.

Рефлексотерапия може да бъде както основен, така и допълващ метод за решаване на различни здравословни проблеми. Тя не би попречила на консервативното лечение, назначено от лекуващия лекар, макар да е винаги желано неговото съгласие при планиране на подобен терапевтичен подход. Единственото важно в случая е, процедурата да се изпълни от добре подготвен специалист, познаващ добре рефлекторните зони, разположени върху стъпалата.