сколиоза симптомиS- или C-образната деформация на гръбнака, известна като сколиоза, е едно от най-често срещаните видове изкривявания на гръбначен стълб. Възникването му в определена зона е последвано от ротиране и усукване на съседните прешлени около оста им. Съществуват няколко възможни при сколиоза симптоми, които свидетелстват за засягане на вътрешните органи. В такъв етап от заболяването, поставянето на корсет е препоръчително, за ограничаване на по-задълбочено изкривяване. 

При дългогодишно присъствие на сколиоза, прешлените компенсират измененията в гръбначната структура чрез “приплъзване“ едни спрямо други и с поява на остеофити – костни израстъци върху хрущялната тъкан, които възникват с цел запазване изправената линия на гръбнака. Извивките провокират структурното му скъсяване, както и ротиране на други скелетни участъци встрани.

“Разместването” засяга както костно-скелетният апарат, така и някои органи в по-напредналите фази от заболяването. Сколиозата може да се развие в повече от една гръбначна точка, нараства в лява или дясна позиция, и често провокира развитие на други сериозни гръбначни заболявания, като дискова херния (протрузия), кифоза, хиперлордоза и др.

Степента на увреждане се определя чрез измерване ъгълът на кривината – ъгълът на Коб обхваща най-високо разположеният деформиран прешлен и линията надолу до последният засегнат от изкривяването. До 25-30 градуса увреждането се приема за лекостепенно. Влиянието му върху тялото проличава ясно и по редица физиологични симптоми. Кои от тях са признак, че физиотерапията, масажите и лечебната гимнастика не са достатъчно ефективни?

Проблеми със сърдечната функция и дишането

Сколиотично изменение в областта на гръдният кош се проявява с най-сериозни и рискови симптоми. Промените в симетричният рисунък на ребрата, формата и нормалните размери на гръдната клетка е вероятно да причини притискане или разместване на дихателните органи и сърцето.

Симптоматиката в областта не бива да се пренебрегва, тъй като тя би могла да е признак както на козметични, така и трайни деформации на сърдечно-съдовата система, чието възстановяване е невъзможно впоследствие. Тя е най-сериозното от всички последствия на изкривяването и първата, която изисква корсетолечение.

Силна болка и изтръпване

Страничната извивка, която не се третира с подходящи мерки, лесно засяга структурата на гръбначният канал, причинява притискане на гръбначномозъчните нерви и дори на гръбначният мозък. Болките при такава деформация са изключително остри, режещи и често съпроводени с изтръпване, което се излъчва в крайниците. Ако върху прешленните тела са се образували шипове, рискът от притискане на нервните окончания е още по-висок.

Съществува и опасност от натиск върху голям кръвоносен съд, което се отразява върху цялостното състояние, а понякога и е причина за възникване на опасни за кръвоносната система тромби (кръвни съсиреци). Силната болка, изтръпване и “бодлички“ може да крие причина в напредналата фаза на сколиоза.

Нарушена походка

Обикновено, смущенията на походката се дължат на измествания в двете половини на тялото, спрямо гръбначната ос. Те се случват в участъка, засегнат от сколиотичната извивка, и е възможно да видоизменят симетричната позиция и горните, и на долните крайници в лявата и дясната половина. Промените във височината на раменете или краката са начало на инвалидизиращ процес, тъй като често са последвани от невъзможност за извършване на определени действия. Корсетолечението е предписвано най-често при такива случаи, за потискане развитието на извивката и възстановяване колкото се може повече от нормалната двигателна активност.