bolki-v-gutba--nepravilna-stoika-stupala-problem-holimed

Болките в гърба са един от най-честите здравословни проблеми, засягащи милиони хора по света. Статистиките са ужасяващи.

Причините за тях обаче много често са скрити и по-сложни от простото обяснение, което сме склонни да приемем – че сме преуморени, претоварени физически, недоотпочинали…

Обърнете внимание на съдържанието на тази статия. В нея искам да насоча вниманието към онези причини, за които не се сещаме в първия момент, когато ни заболи гръбнака. А е важно да ги разпознаем, за да се справим адекватно с проблема.

1. СТОЙКАТА – ПОЗАТА НА ТЯЛОТО

Неправилната поза, принудителната работна поза или принудителната поза при болка поддържана дълго време, дългия престой пред компютър създава допълнително напрежение върху гръбначната колона и мускулатурата на гърба. А това с течение на времето неминуемо води до появата на болка.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

– следим за правилната поза когато сме седнали и когато сме изправени

– разпределете работното си място така, че мониторът да бъде на нивото на очите

– поставете подпора на гърба

– направете си изследване на стъпалата – при деформация на ходилото се променя напрежението по цялата кинетична верига на гръбначния стълб.

2. ЕМОЦИОНАЛЕН СТРЕС

когато сме под стрес тялото се напряга и в комбинация с неправилната поза води до болки и стягане в областта на гърба.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

– чрез техники за релаксация и адекватно физическо натоварване за обиране на ежедневния стрес.

– отделете време за хобита – особено сега в това турбулентно време.

3. МУСКУЛНИ ДИСБАЛАНСИ

Това е състояние при което по редица причини някои мускулни групи са по-силни от други. Това може да бъде повод и за последващо гръбначно изкривяване при което натоварването върху гръбначната колона не е равномерно.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

– включете в тренировъчния си режим упражнения за укрепване на мускулатурата на гърба и корема, за да се избегне дисбалансът.

– разгледайте опцията за работа с квалифициран физио и кинезитерапевт. За щастие в нашия център това вече е възможно само с направление за физиотерапия и е напълно безплатно за пациента.

4. ДЕФОРМАЦИИ НА ГРЪБНАЧНАТА КОЛОНА

Като например сколиоза, кифоза – могат да бъдат повод за сериозни болки в гърба, особено при натоварване и дълготрайно поддържане на принудителна поза.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ ?

– ако имате съмнения за деформации на гръбначен стълб – консултирайте се с ортопед и физиотерапевт за правилна диагноза и лечение.

5. НЕРАЗПОЗНАТИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Понякога болките в гърба могат да бъдат симптом на други заболявания или проблеми в организма, като например инфекции, артрит, проблеми на сърдечно-съдовата система.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ ?

– Ако болките в гърба продължават или се усилват и не реагират на обичайните методи за облекчаване, задължително потърсете лекарска консултация, за да изключите други заболявания или състояния.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

Болките в гърба могат да бъдат предизвикани от разнообразни фактори и проблеми, някои от които могат да бъдат скрити и сложни за разпознаване.

Затова не чакайте да ви мине от самосебе си.

Колкото по-навреме се овладее един проблем, толкова по-малко беди причинява.

А заболяванията на гръбначния стълб могат да бъдат сериозен повод за инвалидизация и загуба на качеството на живот.

Не отлагайте решението

Възползвайте се от безплатната консултация при нас и открийте най-доброто за вас решение.

Консултациите са само след предварително записване на тел. 0877 – 346 446