артрит Артрит е името на възпалителен процес, засягащ опорно-двигателният апарат на тялото ни и по-конкретно- ставите. Ставата представлява система от двигателни детайли, концентрирани в зоната на контакт между две съседни кости. Крайните сантиметри от всяка кост влизат в специална синовиална капсула, покрита отвътре с еластична мембрана, която генерира  синовиален секрет. Той образува специален филм върху костите, който ги спасява от директно триене при движение и износване.

Ставният хрущял под мембраната се подхранва от секрецията и осигурява леко и свободно движение на всички кости. Значение за добрата двигателна активност имат и ставните връзки от съединителна тъкан, свързващи съседните кости.

Механизъм на заболяването

Артритът променя структурата на гладката синовиална мембрана, която започва да отделя възпалителна течност. Тя се докосва до съседните тъкани, които променят формата, размера и температурата си – образува се подуване и се намалява мускулната сила, което е причината за характерната болка, затопляне и скованост. Нелекуването на този проблем може да причини увреждане на самият хрущял, което е фатално – хрущялът не може да възстанови органично тъканта си, тъй като до него не достигат кръвоносни съдове.

Ставното възпаление възниква от проникване и натрупване на бактериални агенти, стара травма, метаболитен проблем и автоимунен отговор. Причините са важни, но от значение за възстановяването е единствено степента на увреждане на ставата и възможността за двигателна активност.

Артритът е сериозно увреждане, което би могло да причини почти пълно обездвижване, а някои видове – трайни симптоми и изменения на сърцето и дихателните органи. Затова лечението трябва да започне още при първите признаци на локална скованост, повишена телесна температура, болки, подуване и затопляне.

Лечение или просто ограничаване на увреждането

Артритните изменения се третират с цел облекчаване на симптомите, но смисленият подход търси произходът на възпалението, за да го повлияе чрез лекарствени препарати. Инфекциозните причинители се идентифицират и се повлияват с подходящи антисептици и антибиотици, приложени локално. Понякога, процедурата е свързана с продължителна дренажна промивка на синовиалната капсула. Антибиотици се предписват често и за орален прием.

Автоимунната реакция на тялото към собствена тъкан (ревматоиден артрит) е най-трудна за повлияване. Имунната система е телесният сигнал, който все още никой медик не е успял да контролира. Все пак, медикаментите за уравновесяване реакциите на имунитета се назначават за дълъг период.

Износеният ставен хрущял е най-неприятният първопричинител на тази диагноза, който трудно се възстановява с лекарства. При такъв произход, специалистите често назначават оперативна подмяна на ставата или отстраняване на синовиалната мембрана, както и отстраняване на новобразуваната съединителна тъкан, която ограничава движенията.

Операцията е крайно решение, което би могло да се избегне с навременно лечение, състоящо се от индивидуална програма с упражнения и хранителен режим. За никой елемент от опорно-двигателната система движението не е по-важно, отколкото за ставите. При лечение обаче, то трябва да е умерено и редувано с пълен покой и почивка. Правилната намеса ще премахне напълно симптомите, а при травматичният артрит – и причината.

Холистичен подход

Медицински център “Холимед“ предлага комбинирана възможност за рехабилитация и лечение на артритни и артрозни изменения. Предвид че причинител на повечето типове е бактериална инфекция, холистичната медицина е точният избор. Здравословното хранене и консумацията на определени продукти, плодове, зеленчуци и подправки отстраняват всяко възпаление от тялото, а въздействащите върху емоциите процедури засилват и ускоряват процеса.

В центъра пациентите могат да се възползват и от най-добрите рехабилитационна апаратура и лечебни масажи. Лечебна физкулутра, остеопатичен масаж и електроимпулсно третиране на най-болезнените зони носят мигновено и трайно облекчение.