облекчаване на болки в ставитеПодвижността на крайниците често е компрометирана от болезнено усещане, което би могло да бъде продължително, както и да се появява само при опит да се извърши определено движение. Причините за появата му варира в широк диапазон – от физически травми до начална или напреднала форма на артрит. Има редица методи за облекчаване на болки в ставите, част от които ще разгледаме в настоящия материал.

Причини

За да бъде адекватно и успешно третирана болката, е нужно да се определи точно причината за нейната поява. Ставите формират връзката между костите в скелетната система. Те осигуряват опора, но преди всичко обуславят движението. Всяко ставно увреждане, било поради заболяване или травма е възможно да причини силни болки и да намали подвижността.

Много различни състояния са причина за болезнени стави, включително остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит, подагра, навяхвания и други наранявания. Болките в ставите са изключително често срещани. В едно от последните проучвания се твърди, че около една трета от възрастните са изпитали подобно страдание през последните 30 дни.

Болките в коляното са най-честото оплакване, последвано от болка в рамото и тазобедрената става, но като цяло могат да засегнат всяка част от тялото – от глезените и стъпалата до раменете и ръцете. С напредването на възрастта болезнените стави стават все по-често явление. Възниква въпросът: как да се овладее болезненият процес бързо и ефективно?

Начини за справяне

Притеснителните болки в ставите могат да варират от леко дразнещи до инвалидизиращи. Възможно е да изчезнат след няколко седмици (остро състояние), а също и да продължат няколко седмици и дори месеци (хронично). Дори краткотрайната болка и подуване на ставата би могла да повлияе на качеството на живот.

Каквато и да е причината, обикновено е възможно болките да бъдат управлявани с медикаменти, физиотерапия и алтернативно лечение. Целта е да се намали болката и възпалението, за да се запази функцията на ставите. Възможностите за лечение включват:

Медикаменти

При умерени до тежки болки в ставните връзки с подуване, противовъзпалително лекарство – аспирин, ибупрофен (Advil, Motrin) или напроксен натрий (Aleve), може да осигури облекчение. По-ново поколение медикаменти, известни като Cox-2 инхибитори (celcoxib), също помагат за облекчаване на болката, но всички с изключение на едно от тези лекарства (Celebrex) са отстранени от пазара поради повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови проблеми.

Нестероидните противовъзпалителни, също така могат да отключат странични ефекти, потенциално увеличаващи риска от стомашно-чревно кървене. Ако имате по-леки симптоми без подуване, ацетаминофен (Tylenol) може да бъде ефективен. Бъдете внимателни, когато приемате това лекарство, особено ако пиете алкохол, защото високите дози могат да причинят увреждане на черния дроб. Поради рисковете, трябва да приемате всяко от тези болкоуспокояващи с повишено внимание.

Локално приложими средства

Капсаицин – вещество, съдържащо се в лютите чушки може да облекчи болки в ставите при артрит и други състояния. Капсаицинът блокира веществото Р, което помага за предаването на сигналите за болка, и предизвиква освобождаване на химикали в организма, наречени ендорфини, които блокират неприятното усещане.

Страничните ефекти на капсаициновия крем включват изгаряне и парене в зоната, където се прилага. Друга локална опция е артритният крем, съдържащ съставката, метил салицилат Ben Gay. Помагат и някои домашни средства, например студени компреси, включително поставяне на лед върху възпаления участък.

Физиотерапията – най-прекият път към трайно облекчение

Работата с опитен физиотерапевт помага за за укрепване на мускулите около ставата, стабилизиране на ставната структура и подобряване обхвата на движение. Терапевтът би могъл да използва техники като ултразвук, топлинна или изстудяваща терапия, електрическа нервна стимулация и електроимпулсна терапия.

Ако сте с наднормено тегло, намаляването на теглото може да облекчи част от натиска върху болезнените стави. Упражненията са също ефективен начин за отслабване (заедно с диета), но бъдете внимателни и се придържайте към упражнения с ниско въздействие, които няма допълнително да дразнят ставите. Плуването и колоезденето са сред най-добрите упражнения, защото и двете позволяват да упражнявате болезнените стави, без да оказвате агресивно въздействие върху тях.