лечение на дискова хернияПри лечение на дискова херния се използват всички възможни методи, които водят до качествено облекчение на състоянието. Не споменаваме излекуване, тъй като то е възможно предимно при по-лека степен на херниация. Възрастовата дегенерация на междупрешленни дискове например е следствие от неподвластни на влияние естествени физиологични причини. Пълното им възстановяване няма да се случи.

Ситуацията е подобна и в случаите на вече развита миелопатия. Тогава компресираният гръбначномозъчен канал провокира изключително остри симптоми и поражения – парализа (пареза) на крайници, нарушаване на нормалната чувствителност, мускулни спазми, липса на контрол върху чревната и бъбречната функция.

Износеният, раздробен или пролабирал диск много трудно може да възвърне предишното си положение. Още по-малко това е възможно за напълно мигрирало извън фиброзния пръстен (annulus fibrosus) меко ядро. Във всички изброени случаи заболяването е достатъчно прогресирало и е проявило изключително остри симптоми. То вече е напреднал стадий на междупрешленна херния.

В такива случаи най-амбициозната цел на лечението е спирането на херниацията (миграцията на диск, компресията върху гръбначномозъчният канал) и максимално облекчаване на проявилите се симптоми без оперативна намеса. Лекуването на дискова херния и в по-леките, и в по-тежките й варианти се извършва чрез еднотипни стандартни методи. Почивката и обездвижването не са достатъчни за ефективно повлияване на заболяването.

Специалистите предписват инжективна озонотерапия и лечебна гимнастика с цел раздвижване на гръбначните мускулни тъкани. Твърди се, че те са с над 95% успеваемост. През последните години с все по-голяма популярност се сдобиха и неинвазивните процедури като лазерната терапия, балнеолечение и различни лечебни масажи и практики от алтернативната медицина.

Повечето от тях нямат противопоказания спрямо конвенционалната медикаментозна терапия, която може да се провежда паралелно. Прилагането им едновременно цели комплексно оздравяване, което ще въздейства възможно най-ефективно върху симптомите. Някои отделни случаи дори свидетелстват за почти изцяло прибиране на  мекото пулпозно ядро в “леглото“ на фиброзният пръстен.

Конвенционалните методи

Консервативното лечение все още е стандартното решение при деформация и екструзия на междупрешленен диск. То е представено от няколко ефективни решения,  придружени от колкото се може по-пълно обездвижване на засегнатият участък, ако херниацията се е проявила чрез възпаление, оток и изключително силна болка.

Това обаче не означава, че почивката на легло е препоръчителна – напротив, тя по-скоро предизвиква отпускане на гръбначната мускулатура, което няма да ускори отшумяването на симптомите. Както почти всяко физиологично заболяване, и за междупрешленната херния е полезно умереното движение, с абсолютна забрана за повдигане на тежести и обездвижване само на засегнатият участък.

Често, върху него се прилагат яка или колан, които изкуствено ограничават неволните движения там. Лекарствените препарати са малко на брой, но с доказано въздействие върху симптомите. Диагностицираната чрез образни изследвания дискова херния, се третира с:

Кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни лекарства

Стероидните противовъзпалителни препарати имат силно обезболяващо въздействие. Заради противопоказанията към пациенти с различни проблеми на стомашно-чревният тракт, често се предпочита инжективно поставяне точно на мястото на болезненият участък. Предписват се в напреднал стадий на херния и в случай на силно болезнен компресиран гръбначен нерв.

Кортикостероидите гарантирано отстраняват болката, а според специалисти, проведен курс на лечение с тях може изцяло да предотврати оперативната намеса. Извън успешното лечение обаче, те предизвикват и сериозни странични ефекти. Затова много невролози препоръчват еднократната инжекция, и то за действително сериозни болки.

Тези препарати са с обезболяващ, противовъзпалителен и аналгетичен ефект и се предписват предимно за перорален прием. При болен или лесно раздразним стомах обаче е допустимо инжективното им приложение, по определен от специалист лечебен курс.

Нестероидните лекарства бързо повлияват болката и температурата при възпалителни процеси. Те обаче също проявяват силни противопоказания и затова се предписват за краткосрочна терапия, която се повтаря няколко пъти през определен интервал от време.

Озонотерапия

Вливането на озон-кислороден разтвор (медицински озон в точно съотношение) е най-ефективният неинвазивен метод за борба с херниацията. Тя се повлиява и от перорален прием на озонирана вода, но инжектирането на озон във физиологичен разтвор, е най-често прилаганата терапия. Разтворът се влива в гръбначната мускулатура около деформираният диск или  в самият него.

Озонотерапията е напълно безболезнена и не предизвиква негативни странични ефекти. Окисляването спомага за всички физиологични процеси, а в конкретният случай, то повишава микроциркулацията в засегнатите участъци. Това спомага за засиленото възпроизвеждане на нови клетки, което пък е най-мощното естествено лекарство срещу всеки възпалителен процес. Производството на колаген пък въздейства върху възстановяването на разкъсан фиброзен пръстен.

Дисковият пролапс намалява прогресивно благодарение на озон-кислородните инжекции, които същевременно оказват силно антиоксидантно, антибактериално и антивирусно въздействие. Терапията се предписва както самостоятелно, така и в комбинация с придружаващи лечебни препарати. Озонът понижава токсичността и страничните ефекти на всеки тип лекарство, стига да се прилага като концентрат в точно определено съотношение.

Мускулни релаксанти и упражнения за мускулатура

Тази група медикаменти облекчава мускулните спазми, които почти винаги се появяват при напредналите стадии на дискова протрузия, пролапс и компресирани нервни влакна. Приложението им е много важен етап за цялостното облекчаване на състоянието. С изчезването на схващанията и сковаността се намалява и болката в областта.

Мускулните спазмолитици повлияват болезнените участъци почти толкова ефективно, колкото и нестероидните противовъзпалителни препарати, с които се предписват като комбинирана терапия. Освен повлияване на болката обаче, за неинвазивно справяне е необходимо и укрепване на мускулатурата. То се постига чрез комплекс кинезитерапевтични практики.

Само здравата мускулатура може да се противопостави на хипотрофията (мускулна слабост), която се получава в резултат на засегнати нервни окончания. Тренирането й изисква напълно отпуснати и релаксирани мускули, за което се предписват и споменатите медикаменти. В леки случаи на херния то може да се постигне и със специален масаж. Комплексът упражнения се назначава от физиотерапевт.

Алтернативните методи

Все по-често, пациентите с дискова херния се възползват от неинвазивни и немедикаментозни средства за овладяването й. Отзиви показват, че те облекчават симптоматиката и цялостното състояние повече от успешно. Рецептите с натурални природни продукти за перорален прием и здравословният хранителен режим и физиотерапията се съчетават с ефективният остеопатичен лечебен масаж.

Остеопатичните техники не само повлияват болката и схващанията, но и способстват за намаляване на издутият диск при дисков пролапс. Лазерната акупунктура и СКЕНАР апаратът са други, изключително мощни методи за третиране на дискова херния. Последните обаче не се прилагат директно върху увреденият междупрешленен диск, а въздействат върху цялата структура на невидимият меридиан, където е установен блокаж на енергията “чи“.

Според редица пациенти, тези холистични подходи на самовъзстановяване се радват на значителен успех – секвестиралото ядро се прибира във фиброзният пръстен, а в случай на пролапс, той значително намалява размерите си. Мануалната терапия е строго противопоказна, тъй като е дори опасна за увреден междупрешленен диск.