Остеохондроза на шийните прешлениОт остеохондроза на шийните прешлени страдат все повече хора в млада и активна възраст, въпреки че състоянието се смята за предимно дегенеративно заболяване. Болки и затруднено движение в областта на врата и раменете би трябвало да ви насочат и към тази възможна диагноза, в случай че симптомите не отшумят след известен период на почивка.

Причини и симптоми

Остеохондрозата настъпва вследствие на износване на хрущялната тъкан в гръбнака с възрастта. Хрущялът губи водния си компонент, което от своя страна води до намаляване на микроелементи, съставящи влакнестия пръстен на дисковете. Променя се височината на междупрешленните дискове, състоянието на тъканите около прешлените също се променя.

Възниква възпаление, а вътрешното налягане, предизвикано от възпалението започва да дразни гръбначните нерви, което причинява силна болка и често намаляване на двигателната функция в засегнатата област. На първо място, цервикалната остеохондроза е свързана с недостиг на мускулно натоварване.

Днес младите хора все по-често се сблъскват с този проблем, следователно вината е в заседналия начин на живот, свързан основно с продължителното време прекарано пред компютъра. Остеохондрозата на шийните прешлени причинява значителен дискомфорт и влошава качеството на живот. За щастие има симптоматично лечение, подобряващо състоянието на болните.

Сред основните причини за възникването на това състояние е стареенето на тялото, вследствие на което се увреждат хрущяла и костите. Други фактори, насърчаващи развитието на цервикална остеохондроза са:

  • Хиподинамия – недостатъчна физическа активност;
  • Метаболитни нарушения;
  • Солни отлагания – остеофити;
  • Дефицит на витамини;
  • Небалансирано хранене;
  • Силно натоварване на гръбначния стълб.

Рисковите фактори включват също наследственост, наднормено тегло, постурално увреждане, автоимунни заболявания, хипотермия на шийката на матката, хормонални нарушения. Симптомите могат да бъдат свързани и с постоянното носене на обувки с висок ток и плоски стъпала. Бременните жени също са изложени на риск.

Проявите на цервикална остеохондроза се различават от другите, тъй като този отдел на гръбнака се характеризира с по-голяма мобилност и е подложен на значителни натоварвания. Това се дължи и на анатомичните особености – шийните прешлени са много близки и имат по-тънка структура.

По протежение на шийния отдел на гръбначния стълб има множество мускули, които държат и контролират положението на главата. Всяко травматично изместване на прешлените е придружено от остра силна болка. Възстановяването на шийния отдел на гръбначния стълб е най-трудното по отношение на физическата терапия.

В началото състоянието е придружено от симптоми като: болка във врата, изтръпване на пръстите, слабост в мускулите на ръката, ограничаване на амплитудата на движенията във врата, главоболие. Първоначално симптомите са малко забележими и пациентите може дори да не подозират за заболяването си, свързвайки дискомфорта с умора.

Постепенно болката става по-силна. Притискане на артерия би могла да причини замайване. В по-късните стадии на заболяването, когато циркулацията към малкия мозък е нарушена, може да се стигне до влошаване на зрението и слуха. Сред признаците на заболяването са още гръбначни, радикуларни и рефлексни синдроми.

Възможности за лечение

С навременното откриване на заболяването, лечението обикновено е консервативно. Добри резултати могат да бъдат постигнати само с индивидуален и цялостен подход, състоящ се от възстановителна кинезиотерапия, тракционно-декомпресионни сесии в IP Cypress, терапевтичен масаж, физиотерапия. През този период пациентът трябва да избягва тежка физическа активност.

Физиотерапията започва веднага след назначаването на такъв лечебен метод от лекуващия лекар. След завършване на лечебния курс, упражненията трябва да се извършват самостоятелно у дома, но най-добре се правят под ръководството на квалифициран физиотерапевт.

В ситуации, когато определени симптоми могат да застрашат живота на пациента (нарушена дихателна функция, нарушено зрение, свръхчувствителност), може да се наложи операция. За щастие подобни ситуации са редки, но все пак болестта трябва да се атакува навреме. За профилактика на остеохондроза на шийните прешлени се препоръчва пациентът да прави упражнения ежедневно, да води активен начин на живот и да се храни правилно.

Напълно е възможно неразположенията да се преодолеят още в самото начало от развитието на болестта, затова е важно лечението да започне навреме. Препоръчва се хората, които са предразположени, да се подлагат на редовни прегледи. Остеохондрозата може да се появи с леки симптоми, но болката в никакъв случай не бива да се толерира.