Плексит – лечениеПочти всеки човек в зряла възраст се е сблъсквал със симптомите на възпалението на нервния сплит в областта на плешките. Състоянието е познато с наименованието плексит, като лечение, което да помогне за възстановяване моториката на горните крайници би могло да се назначи при по-тежки случаи. В зависимост от тежестта на възпалението и общото състояние на пациента, лечението следва да се проведе в болнично заведение, в рехабилитационен център и у дома.

Какъв лечебен метод да изберем?

Сблъсквайки се със симптомите на плексита, страдащите имат спешна нужда от мерки за облекчаване на тяхното състояние. Симптоматиката дефинитивно включва остра болка в областта на раменете, плешките или гърба, в зависимост от локацията на възпалението. Не рядко болката е придружена от намаляване на подвижността на един от двата горни крайника. Плекситът обикновено се проявява едностранно.

Тъй като възпалението, наречено плексит може да доведе до хронифициране на заболяването и усложнения като шипове и радикулит, е важно да се потърси бързо адекватно лечение. С плекситите и тяхното третиране се ангажират предимно лекари – невролози и ортопеди, които да насочат пациента към подходящия за тях терапевтичен подход.

Обикновено в първия стадий на заболяването, без значение дали е провокирано от травма, претоварване на нервния участък или от настинка, се назначава медикаментозно лечение с лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Диклофенак и Ибупрофен в комбинация с витамини от група В дават добри резултати в овладяване на акутния момент.

Първият етап от лечението винаги включва овладяване на болезнения момент, тъй като болката влошава драстично качеството на живот на страдащия, ограничавайки подвижността на ръката в прилежащата област. Едва след подобряване на състоянието може да се пристъпи към същинското лечение. Плексит рядко се лекува оперативно, затова методиката е обикновено базирана на физиотерапия.

Лечение на плексит е удачно да се проведе в специализиран център, който може да предложи нужния набор от квалифицирани специалисти и апаратура за провеждане на процедурите. Физиотерапията при плекситни възпаления включва най-често: упражнения, масажи, акупунктура и процедури с ултразвук и електроимпулси.

Електроимпулсната терапия, провеждана в някои холистични клиники помага на хората с плексит да се предпазят от трайни увреждания. Плекистът, оставен дълго нелекуван, се превръща в хронично заболяване. Всяко натоварване в горната част на торса или настинка ще възобновят проявата на симптомите.

За поддържане на плексита в състояние на покой, е важно да се правят ежегодно балнеолечебни процедури. Минералните бани, с каквито страната ни изобилства, са едно чудесно решение за общоукрепващи и тонизиращи тялото процедури. Не чакайте болката да ви скове отново, за да потърсите лекарска помощ или помощта на своя физиотерапевт.

За да се избегне рецидив, е задължително пациентите да бъдат физически активни, но същевременно да избягват тежки натоварвания, които биха могли да причинят възпаление и дори разкъсване на нервни връзки в засегната област. Плекситът, за разлика от други увреждащи моториката състояния засяга хора от всяка възраст и пол. В никакъв случай не може да се смята за дегенеративно заболяване.

Редовните разходки, плуването и определени видове гимнастика са напълно достатъчни, за да се избегнат нови възпаления. Фактите сочат, че ако веднъж сте се сблъсквали с плексита, повторната ви среща с неприятните му симптоми е неизбежна. Симптомите обаче могат да бъдат в значително по-лека форма и с по-бързо отшумяване, ако се придържаме към един умерено активен и здравословен начин на живот.