радикулитНа хората, чули диагнозата Радикулит не им е никак лесно. За да стигнат до нейното поставяне обаче, те са преминали през всички мъчителни кръгове на това състояние. Болката е един от основните и най-ранни симптоми, а тя често е придружена от мускулни схващания и пълна невъзможност да се осъществи нормално движение на крайниците.

Какво представлява радикулитът и защо е едно от най-често срещаните заболявания, поразяващо пациенти на средна и по-напреднала възраст? Лечим ли е, и кои са възможните медицински прийоми? Има ли алтернативни методи за подобряване на състоянието? Защо навременно и правилно проведената терапия е от ключово значение за крайния резултат?

Какво представлява?

Противно на всеобщото схващане, радикулитът не е гръбначно, а неврологично заболяване. При него се касае за остро възпаление на корените на гръбначния нерв, като симптомите започват с радикуларна болка, представляваща болезнено усещане по пътя на нерва, който се влияе от нейния произход в гръбначния стълб.

Болката обикновено е съпроводена и от усещане за изтръпване, гъделичкане и мускулна слабост. Болката и другите симптоми в ранните етапи са в по-лека форма, но интензитетът и силата им се повишават, ако състоянието бъде оставено нелекувано. Важно е да се проведе консултация с лекар, който да изключи други вероятни причини за това състояние. Ранното третиране на радикулита е от съществено значение за пълно възстановяване на пациента.

Кои са възможните методи за лечение?

Когато стане въпрос за радикулит, възможните методи за лечение са два – терапевтичен и хирургичен. Освен ако няма опасения за смърт на засегнатия нерв или друго трайно увреждане на пациента, лечението трябва да бъде консервативно, а не оперативно. В зависимост от първопричината за състоянието, консервативните средства имат висок процент успеваемост и в много случаи биха довели до пълно възстановяване.

Нехирургичното лечение включва различни терапевтични подходи – затоплящи и охлаждащи процедури, упражнения за укрепване на гърба, противовъзпалителни медикаменти за орална употреба и физиотерапия, комбинирана с двигателна модификация. Болшинството страдащи, приложили комбинация от гореописаните методики усещат облекчение в рамките на до 6 седмици.

Благодарение на усъвършенстваните диагностични инструменти и процедури, днес не е трудно да се изготви терапевтична програма, отговаряща на нуждите на всеки отделен пациент. Комбинацията от диагноза, поставена с помощта на средствата на конвенционалната медицина и лечебен план, включващ методиките на холистичната медицина, е доказано работещо решение.

Холистичния подход е работещият подход, защото при него се цели премахване на причината за появата на радикулит, а не се концентрира вниманието единствено върху симптоматиката, както е при традиционната медицина. Активното участие на болния в лечебния процес е гаранция за пълно и трайно излекуване.

Радикулитът е напълно обратимо състояние, но за целта неговите проявления не бива да бъдат неглижирани твърде дълго. Болката (независимо от нейната сила и честота), схващанията и изтръпването на крайниците, са сигурен белег, че се нуждаете от вниманието на специалист. В този момент е важно да се прекратят всякакви дейности, свързани с интензивно физическо натоварване.

Електроимпулсната терапия и рефлексотерапията дават отлични резултати, дори у пациенти с дълга история на заболяването. Акупунктурата и мануалната терапия като цяло, биха могли да подобрят проводимостта на нервните окончания в гръбначния стълб. Знайте, че радикулит не е окончателна диагноза, а просто поредното предизвикателство, с което холистичната медицина може да се справи.